Αυτό το Tesla Model 3 έχει ήχο από V12 (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι μόνο το μέλλον αλλά και το παρόν. Όλες οι εταιρείες έχουν μπει στην διαδικασία εξηλεκτρισμού της γκάμας τους και σκοπεύουν μέσα στα επόμενα χρόνια τουλάχιστον το 50% αυτής να αποτελείται από υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ήδη στην χώρα μας από το 2019 έχουν έρθει ορισμένα ηλεκτρικά μοντέλα τα οποία είναι διαθέσιμα για αγορά ενώ το 2020-2021 έρχονται ακόμα περισσότερα και φυσικά πολλές υβριδικές εκδόσεις.

Τα αμιγώς ηλεκτρικά έχουν πολλά οφέλη. Αρχικά το ενεργειακό τους αποτύπωμα είναι πολύ μικρότερο από αυτό ενός αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ακόμα, είναι οικολογικά, εφόσον έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων, είναι πολύ πιο οικονομικά και έχουν και φοβερές επιδόσεις -μέχρι και αυτά με μικρούς ηλεκτρικούς κινητήρες- λόγω της στιγμιαίας ροπής τους.

Η Tesla, πρωτοπόρος στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είναι η πρώτη και μοναδική εταιρία στον κόσμο που έφτασε την παραγωγή 1.000.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ένα από τα μεγάλα αρνητικά τους, τουλάχιστον για τους carguys-petrolheads, είναι ότι παρά τις σπουδαίες επιδόσεις τους -ένα Tesla Model 3, σαν αυτό που θα δείτε στο βίντεο έχει 204 ή 261 ίππους και κάνει 0-100 km/h σε 5 δευτερόλεπτα- δεν έχουν χαρακτήρα. Αυτό διότι δεν έχουν ήχο και δεν έχουν κανονικό κιβώτιο ταχυτήτων (έχουν 1 μόνο ταχύτητα) επομένως δεν νιώθεις τις αλλαγές και δεν ακούς τον κινητήρα.

Αυτό όμως ήρθε η ώρα να αλλάξει, αφού μέσα από το βίντεο του Archie Hamilton Racing στο YouTube βλέπουμε ένα Tesla με ήχο από v12. Απλά κοιτάζοντας τη μικρογραφία, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο Tesla Model 3. Πρόκειται για την έκδοση Performance, αλλά αυτό που το καθιστά πραγματικά ξεχωριστό είναι οι πολλές μετατροπές που έχει δεχθεί. Πέρα από ζάντες Vossen 21 ιντσών, performance ελαστικά, σύστημα ανάρτησης KW και διάφορες carbon λεπτομέρειες στο bodykit του, διαθέτει μια τεχνητή γεννήτρια ήχου που δίνει στο αμάξι ήχο από κινητήρα εσωτερικής καύσης

Η Milltek Sport αναπτύσσει συστήματα εξάτμισης από το 1983 και προσφέρει επίσης ένα προϊόν που ονομάζεται Active Sound Control για διάφορα μοντέλα. Έχουν δημιουργήσει λοιπόν, ένα παρόμοιο προϊόν για το Tesla Model 3, το οποίο δίνει στους οδηγούς την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα από πολλούς ήχους κινητήρα μέσω μιας εφαρμογής smartphone. Υπάρχουν συνολικά 10 επιλέξιμα αρχεία ήχου, ακόμη και ένας φουτουριστικός ήχος εμπνευσμένος από το Star Wars για τους Sci-Fi οπαδούς.

Σε αντίθεση με παρόμοια συστήματα που αλλάζουν τον ήχο μέσα από το ηχοσύστημα, αυτό ακούγεται αρκετά δυνατά έξω από το αυτοκίνητο. Σαν κανονικός ήχος εξάτμισης

Το kit αυτό κοστίζει περίπου 1.500€ και είναι διαμορφώσιμο, με την έννοια ότι μπορείτε να κάνετε τον ήχο πιο ήσυχο ή πιο δυναμικό μέσα από την εφαρμογή. Σύμφωνα με την Milltek Sport, το Active Sound Control “υπολογίζει αλγοριθμικά τη σχέση μεταξύ δρόμου, ταχύτητας, γκαζιού και ισχύος” για να κάνει τον τεχνητό ήχο εξάτμισης όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πραγματικό.

Ενώ αρκετοί θα πουν ότι με αυτό το σύστημα χάνεται ο χαρακτήρας του ηλεκτρικού αυτοκινήτου-της ησυχίας, άλλοι που θέλουν τις επιδόσεις και την οικονομία ενός ηλεκτρικού αλλά και τον σπορ ήχο ενός v8-v10-v12…θα κάνουν πάρτι. Εσάς ποια είναι η γνώμη σας;

Τρύφωνας Αλεξόπουλος

Ο Τρύφωνας Αλεξόπουλος είναι δημοσιογράφος αυτοκινήτου, υπεύθυνος σύνταξης του ιστότοπου carguys.gr και συντάκτης στο περιοδικό "New Technology Online" και στην εφημερίδα "Ενέργεια και Οικονομία". Παράλληλα είναι o Road Test Editor στο κανάλι CarGuysGr (YouTube).