“Έξυπνο” κιβώτιο ταχυτήτων από την Hyundai και Kia

Η Hyundai και η Kia ανακοίνωσαν την από κοινού ανεπτυγμένη, πρώτη τεχνολογία πρόβλεψης αλλαγής, με την ονομασία Information and Communication Technology Connected Shift System (ICT).

Η νέα τεχνολογία μετάδοσης επιτρέπει ουσιαστικά στο όχημα να επιλέγει την σωστή σχέση στο κιβώτιο μετά από τον εντοπισμό της μορφολογίας του δρόμου, αλλά και τις συνθήκες κυκλοφορίας. Αυτό γίνεται με γνώμονα την βέλτιστη απόδοση, σε συνδυασμό με την άνεση των επιβατών, αλλά και την χαμηλή κατανάλωση καυσίμου.

Ο εγκέφαλος του κιβωτίου επεξεργάζεται τα δεδομένα του συστήματος της τρισδιάστατης πλοήγησης (ανωφέρειες, κατωφέρειες, καμπές, τυχόν κυκλοφοριακό κομφούζιο κ.α.), αλλά και αυτά που αφορούν την ταχύτητα κίνησης. Αντίστοιχα, η κάμερα στο εμπρός μέρος του οχήματος στέλνει δεδομένα που αφορούν την απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα. Με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και την τάχιστη ανάλυση των δεδομένων το σύστημα επιλέγει σε πραγματικό χρόνο την επόμενη κατάλληλη σχέση.

Η τρέχουσα τεχνολογία αυτόματης αλλαγής σχέσεων της Hyundai και Kia, ονομάζεται Smart Drive Mode και βασίζεται στις προτιμήσεις του οδηγού ενώ το σύστημα Connect Shift System προβλέπει τις μελλοντικές καταστάσεις.

Σύμφωνα με τα σενάρια δοκιμών των εταιρειών, το ICT Connect Shift System, μείωσε τη συχνότητα των αλλαγών στις στροφές και σε δρόμους με μεγάλες καμπές, κατά 43%. Η συχνότητα πέδησης μειώθηκε επίσης κατά 11% στο ίδιο σενάριο, μειώνοντας έτσι την κούραση κατά την οδήγηση και τη φθορά των φρένων.

Η Hyundai και η Kia επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα ICT Connect στα μελλοντικά μοντέλα τους, αλλά δεν ανέφεραν ποια θα χρησιμοποιήσουν πρώτα το νέο σύστημα μετάδοσης. Θα συνδυαστεί επίσης με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε.