Έτοιμο για την παραγωγή της BMW i4 το εργοστάσιο του BMW Group στο Μόναχο

Στο εργοστάσιο του BMW Group στο Μόναχο, τα πάντα είναι έτοιμα για την έναρξη της παραγωγής της αμιγώς ηλεκτρικής BMW i4. Μετά από έξι εβδομάδες εντατικών εργασιών μετατροπής, γίνεται επανεκκίνηση της παραγωγής με περίπου 5.000 εργαζόμενους να επιστρέφουν στις θέσεις τους. «Έχουμε ολοκληρώσει με επιτυχία την πλήρη αναδιάρθρωση και μετατροπή του εργοστασίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα και χωρίς επιπλοκές», δήλωσε ο Διευθυντής του Εργοστασίου, Robert Engelhorn. Στο εργοστάσιο που βρίσκεται στην έδρα του BMW Group, μία νέα εποχή πρόκειται να ξεκινήσει: «Το εργοστάσιό μας μπορεί τώρα να κατασκευάζει την αμιγώς ηλεκτρική BMW i4 στην ίδια γραμμή παραγωγής με πετρελαιοκίνητες, βενζινοκίνητες και υβριδικές εκδόσεις», πρόσθεσε ο Engelhorn.

«Ο εξαίρετος προγραμματισμός και η προετοιμασία, αλλά και η άριστη συνεργασία μεταξύ εργαζομένων και εξωτερικών συνεργατών, κατέστησαν εφικτή την ανασυγκρότηση του εργοστασίου του BMW Group στο Μόναχο για την υποστήριξη αυτοκινητιστικών φιλοσοφιών του μέλλοντος, σε διάστημα μόλις έξι εβδομάδων», ανέφερε ο Engelhorn. Ολόκληρο το project εξέλιξης και μετατροπής του εργοστασίου αντιπροσωπεύει μία επένδυση της τάξεως των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Σχεδόν 700 εκατομμύρια ευρώ είχαν ήδη επενδυθεί μεταξύ 2015 και 2018 για την εγκατάσταση ενός νέου, βιώσιμου βαφείου και την επέκταση του τμήματος αμαξωμάτων για την παραγωγή της BMW Σειράς 3.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μία ιδιαίτερη πρόκληση που αντιμετώπισε η ομάδα ήταν ο περιορισμένος χώρος στις αίθουσες παραγωγής που δυσκόλεψε τις εργασίες μετατροπής και εγκατάστασης. Προηγούμενα συστήματα έπρεπε να αφαιρεθούν μέσα σε πολύ λίγα τετραγωνικά και ταυτόχρονα να γίνει η εγκατάσταση και η έναρξη λειτουργίας των καινούργιων. Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες μετατροπής, σημαντική ήταν η αρωγή ψηφιακών εργαλείων και της εικονικής πραγματικότητας για την προσομοίωση τμημάτων της γραμμής συναρμολόγησης, σχεδίων συστημάτων και διαδικασιών παραγωγής. «Αυτό μας επέτρεψε να κάνουμε τη βέλτιστη χρήση του περιορισμένου διαθέσιμου χώρου στο εργοστάσιό μας και να δούμε επακριβώς ποια σημεία χρειάζονταν αναπροσαρμογή», εξήγησε ο Engelhorn. Στην αναβάθμιση του εργοστασίου συμμετείχαν με τον τρόπο τους και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι φορώντας γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR) είχαν μία σαφή εικόνα του δικού τους σταδίου εργασίας και προσέφεραν πολύτιμες πληροφορίες για την εργονομία και τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας.

Το τμήμα αμαξωμάτων του εργοστασίου του Μονάχου αποτελεί φωτεινό παράδειγμα έξυπνης, αποδοτικής ενσωμάτωσης, καθώς οι περισσότερες διαδικασίες παραγωγής για την BMW i4 μπορούν να πραγματοποιούνται σε ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Πρόσθετα συστήματα χρειάστηκαν μόνο για τη συναρμολόγηση του πατώματος και το πίσω τμήμα της BMW i4, επειδή λόγω της ηλεκτροκίνησης και της μπαταρίας υψηλής τάσης διαφέρουν πολύ από τις συμβατικές αρχιτεκτονικές. Η μπαταρία βάρους περίπου 550 kg μπορεί να τοποθετείται στο αμάξωμα με ένα νέο, πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα συναρμολόγησης, που χρησιμοποιεί κάμερες οι οποίες ελέγχουν αυτόματα εάν η μπαταρία είναι σωστά τοποθετημένη στη γραμμή παραγωγής. Η μπαταρία μεταφέρεται επίσης στη γραμμή συναρμολόγησης και βιδώνεται στο αμάξωμα τελείως αυτόματα.

Ένας νέος, ηλεκτρικός εναέριος μεταφορέας έχει εγκατασταθεί επίσης για την παραγωγή της BMW i4, μαζί με ισχυρότερους ιμάντες μεταφοράς στην περιοχή τελικής συναρμολόγησης. «Ήταν η πιο ολοκληρωμένη αναδιάρθρωση της διαδικασίας συναρμολόγησης στην ιστορία του εργοστασίου του Μονάχου», τόνισε ο Robert Engelhorn.

Καθώς ο αριθμός συστημάτων υποστήριξης οδηγού, εξοπλισμού ασφάλειας και χαρακτηριστικών συνδεσιμότητας αυξάνεται σταθερά, η δοκιμή λειτουργιών των διαφόρων καινοτομιών και τεχνολογιών των αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια της παραγωγής γίνεται όλο και πιο περίπλοκη. Για να πληροί ακόμα αυστηρότερα πρότυπα ποιότητας, το εργοστάσιο του Μονάχου αυξάνει τη χρήση ψηφιακά συνδεδεμένων συστημάτων παραγωγής και δοκιμών. Περίπλοκες διαδικασίες logistics και παραγωγής υποστηρίζονται επίσης από χιλιάδες λύσεις ψηφιοποίησης και διασυνδεδεμένα έξυπνα συστήματα.

Κατά τη διάρκεια μετατροπής του εργοστασίου τις τελευταίες εβδομάδες, η έμφαση δόθηκε κυρίως στην ένταξη της BMW i4 στα υπάρχοντα συστήματα παραγωγής. Ωστόσο, τα συστήματα και οι διαδικασίες μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την παραγωγή της BMW M3, που θα κατασκευάζεται στην ίδια γραμμή παραγωγής. Το εργοστάσιο του BMW Group στο Μόναχο που ιδρύθηκε το 1922, είναι τώρα έτοιμο να κατασκευάζει μία ευρεία γκάμα προϊόντων που περιλαμβάνει όχι μόνο την BMW i4 αλλά και τις εκδόσεις με κινητήρα εσωτερικής καύσης και υβριδικό σύστημα κίνησης για την BMW Σειρά 3 Sedan, BMW Σειρά 3 Touring και τη νέα BMW M3.

Δελτίο Τύπου: BMW Hellas