Δοκιμή: Fiat 500e Cabrio 42 kWh

Το Fiat 500, ένα ιστορικό μοντέλο για ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία, περνάει στη νέα εποχή, στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Από το 2007 και το σύγχρονο 500αράκι που ώθησε την Fiat σε μια ανοδική πορεία, έχουν κυκλοφορήσει πολλές εκδόσεις και εκδοχές του αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αλλάζει ριζικά. Δεν πρόκειται άλλωστε για ακόμα ένα συμβατικό 500 αλλά για ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο το οποίο σχεδιάστηκε από το μηδέν και διαφέρει κατά 97% σε σχέση με την υπάρχουσα, ήπια υβριδική έκδοση του. Αμιγώς ηλεκτρικό λοιπόν και βασισμένο σε μια νέα πλατφόρμα που μελλοντικά θα χρησιμοποιηθεί και σε άλλα μοντέλα, το Fiat 500e κάνει το μεγάλο βήμα για τον εξηλεκτρισμό της εταιρείας με έναν τρόπο μοναδικό και ένα στυλ που για πολλές δεκαετίες ξεχωρίζει από κάθε άλλο αυτοκίνητο πόλης. Χωρίς να έχει χάσει το χαρακτήρα του εφοδιάζεται με νέες τεχνολογίες και διαφορετικές μπαταρίες, έρχεται σε δύο εκδόσεις απόδοσης και διατίθεται σε τρία διαφορετικά αμαξώματα με τις ίδιες διαστάσεις: κανονικό, κάμπριο και 3+1. Στη καρδιά του καλοκαιριού με το θερμόμετρο να αγγίζει τα κόκκινα, δοκιμάζουμε την κάμπριο έκδοση με τη μεγάλη μπαταρία των 42 kWh.

Dolce Vita

Το νέο 500 φέρνει το μέλλον της αυτοκίνησης με ένα αυθεντικά ιταλικό τρόπο. Αυτή ήταν η φράση από το επίσημο δελτίο τύπου της εταιρείας και δεν γίνεται να μην συμφωνήσουμε. Από όποια μεριά και να το κοιτάξεις θα δεις ένα 500αρακι, όχι όμως αυτό που έβλεπες μέχρι σήμερα αλλά μια μίξη από φουτουριστικά στοιχεία και αναφορές στο Original, του 1957. Έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν ότι είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσεις το σχεδιαστικό DNA ενός αυτοκινήτου και ταυτόχρονα να το εξελίξεις στα πρότυπα της εποχής. Μπορούμε όμως να πούμε ότι η Fiat το κατάφερε στον απολυτό βαθμό και το νέο 500 εντυπωσιάζει με τη ρετρό-μοντέρνα εμφάνιση του.

Καταρχάς έχει μεγαλώσει όσο χρειάζεται για να έχει μια πιο έντονη παρουσία στο δρόμο αλλά και περισσότερο εσωτερικό χώρο, χωρίς όμως να ξεπερνάει τα όρια της κατηγορίας του. Το μήκος έχει αυξηθεί κατά 6 εκ. και πλέον αγγίζει τα 3.63 μέτρα ενώ το πλάτος στα 1.68 μέτρα έχει αυξηθεί κατά 5 εκ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αυτές οι διαστάσεις δεν αλλάζουν στις διαφορετικές εκδοχές του μοντέλου, κάνοντας το, το πρώτο μικρό με τρία διαφορετικά αμαξώματα ίδιων διαστάσεων.

Οι πιο καθαρές γραμμές και οι σμιλευμένες επιφάνειες στο πλάι σε συνδυασμό με τα φουσκωμένα τόξα των τροχών ενισχύουν τη δυναμικότητά του και τονίζουν τις μεγαλύτερες διαστάσεις του. Η χαρακτηριστική ακμή που ξεκινάει από το καπό και διασχίζει όλο το προφίλ έχει παραμείνει, όμως πλέον στην αρχή της έχει ένα πτερύγιο, σαν βέλος, το οποίο είναι ένα LED φλας και λειτουργεί ως αεροδυναμική λεπτομέρεια. Το ίδιο ισχύει και για τις χωνευτές χειρολαβές στις πόρτες οι οποίες στην ουσία δεν υπάρχουν και έχουν απλά ένα κουμπί στο εσωτερικό της σχισμής. Οι καθρέπτες αντί για τη πόρτα στηρίζονται στο τζάμι και λίγο πιο πίσω μια μικρή λεπτομέρεια στο περίγραμμα του πίσω παραθύρου, μας “υπενθυμίζει” ότι είναι ένα 500.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές βέβαια είναι μπροστά, στο περιβόητο “πρόσωπο” που έχει το μοντέλο από το 2007. Το καπό, όπως και στη πρώτη γενιά είναι μονοκόμματο και δεν “κόβεται” στα σημεία των προβολέων. Αυτοί έχουν ένα ημί-οβάλ αντί για κυκλικό σχήμα και φιλοξενούν τα Full LED φώτα από την έκδοση Passion και, ως στάνταρ, μια LED λωρίδα για τα φώτα ημέρας στο κάτω μέρος. Την ίδια δουλειά κάνουν οι λωρίδες που αγκαλιάζουν τους προβολείς στο καπό και οι δακτύλιοι στο προφυλακτήρα κάτω – Όλα LED και όλα στο βασικό εξοπλισμό. Τα πάνω φώτα σχηματίζουν “μάτια μαζί με φρύδια” και τα κάτω λειτουργούν σαν τα “κοκκινισμένα” μάγουλα ενός χαριτωμένου συνόλου, χωρίς γρίλια στο προφυλακτήρα και με ορισμένα ανοίγματα για όση ψύξη χρειάζεται. Το λογότυπο της Fiat απουσιάζει από τη μάσκα την οποία κοσμεί πλέον ένα μεγάλο “500” και βρίσκεται μόνο στο πίσω μέρος αλλά ολογράφως.

Ενδιαφέρον έχουν και οι διαθέσιμες χρωματικές επιλογές αφού όλες έχουν κάποια “γήινη” απόχρωση. Κρατάμε σαν καλύτερη επιλογή το Rose Gold του αυτοκινήτου της δοκιμής, ένα χρώμα που δεν έγινε τυχαία παγκόσμια επιτυχία σε προγενέστερα μοντέλα του iPhone.

Εξελιγμένο εσωτερικό

Το εσωτερικό μπορεί να βασίζεται στην ίδια σχεδιαστική ιδέα και να υπάρχουν ομοιότητες αλλά με λίγη περισσότερη προσοχή καταλαβαίνεις ότι υπάρχει μεγάλη αλλαγή και αναβάθμιση.

Χάρη στη νέα πλατφόρμα υπάρχει περισσότερος “αέρας” στο εσωτερικό με καλύτερη ευρυχωρία και αυτό έχει να κάνει κυρίως με το επίπεδο πάτωμα, το κενό μεταξύ ταμπλό και κεντρικής κονσόλας και το αυξημένο κατά 2 εκ. μεταξόνιο. Οι χώροι για τους δύο πίσω επιβάτες βέβαια δεν είναι αισθητά μεγαλύτεροι και παραμένουν περιορισμένοι ενώ ο χώρος αποσκευών είναι ίδιος, στα 185 λίτρα με το μικρό άνοιγμα της έκδοσης cabrio. Όμως σε κάθε περίπτωση οι πίσω επιβάτες είναι αυτοί που θα απολαύσουν περισσότερο τη μαγεία αυτής της έκδοσης, ειδικότερα όταν η οροφή είναι κατεβασμένη εντελώς, κλέβοντας ταυτόχρονα από τον οδηγό την ορατότητα από το μεσαίο καθρέφτη, την οποία μπορεί να διατηρήσει με την οροφή στην ημίανοιχτή θέση που κρατά το πίσω παράθυρο.

 

Το ταμπλό έχει γίνει πιο πλατύ και πιο λεπτό, διατηρώντας τη Lifestyle σχεδίασή του αλλά με έναν πιο μινιμαλιστικό τόνο. Βασικά χαρακτηριστικά αυτής της λογικής είναι οι νέοι οριζόντιοι αεραγωγοί που διασχίζουν όλο το μήκος του (αν και οι ενεργοί αεραγωγοί είναι στα κλασικά σημεία) και η ευρεία οθόνη των 12.25″. Η τελευταία βασίζεται στο νέο σύστημα πολυμέσων UConnect 5 το οποίο παρουσιάζει μια πραγματικά ανανεωμένη εικόνα με πολύ καλά γραφικά, εύχρηστα μενού και πολλές νέες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων φωνητικών εντολών με Amazon Alexa και υποστήριξη 5G. Η ανάλυση και η αφή της την τοποθετούν στα κορυφαία συστήματα infotainment των μοντέλων που λανσαρίστηκαν το 2021. Επιπλέον, μαζί με τις πολλές υπηρεσίες για οδηγό-smartphone, διαθέτει ασύρματη σύνδεση με Android Auto ή Apple Carplay αλλά και τη δυνατότητα παράλληλης σύνδεση ενός εκ των δύο και άλλης συσκευής με Bluetooth.

Η μεγάλη οθόνη είναι στάνταρ από την έκδοση Icon και η έκδοση Passion εξοπλίζεται με οθόνη αφής 7″ που τρέχει το ίδιο λογισμικό ενώ η βασική έκδοση Action, όπως και ο ανταγωνισμός έχει απλά μια βάση για Smartphone. Αντίθετα όμως το 500 έχει σε όλες τις εκδόσεις έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων 7″, στο ίδιο στυλ με το προηγούμενο, αλλά με πολύ καλύτερα γραφικά και φυσικά όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την κίνηση, την ασφάλεια, την αυτονομία και το ποσοστό της μπαταρίας.

Η φόρτιση του Smartphone μπορεί να γίνει ασύρματα (προαιρετικά στις περισσότερες εκδόσεις) σε μια νέα θήκη που υπάρχει στο κέντρο του ταμπλό, η οποία έχει και USB. Μια σειρά κουμπιών σε στυλ “πιάνο” που υπάρχει πάνω από αυτήν, αντικαθιστά τα “απαρχαιωμένα” κυκλικά χειριστήρια του κλιματισμού του υβριδικού μοντέλου, και ταυτόχρονα διατηρεί το φυσικό χειρισμό του (με διακόπτες και όχι μέσω της οθόνης). Από κάτω υπάρχει ακόμα μια σειρά κουμπιών για τον έλεγχο της κίνησης, του κιβωτίου μονής σχέσης δηλαδή. Ακριβώς απέναντι, μετά από το κενό μεταξύ ταμπλό και κεντρικής κονσόλας υπάρχει το ηλεκτρικό χειρόφρενο με δύο διακόπτες δεξιά και αριστερά για τα προγράμματα οδήγησης και την ένταση του ήχου αντίστοιχα. Το τιμόνι είναι ολοκαίνουργιο με σχεδίαση δύο ακτινών, πολλά κουμπιά και επίπεδο κάτω τμήμα για ενίσχυση της ευρυχωρίας.

Οι χώροι για μικροαντικείμενα είναι αρκετοί αλλά υπάρχουν και πρόσθετα στοιχεία, όπως ένα κεντρικό υποβραχιόνιο. Το ντουλαπάκι του συνοδηγού είναι μεγάλο, οι θήκες στις πόρτες θα χωρέσουν μπουκάλια έως 750 mL, η μια ποτηροθήκη στη κεντρική κονσόλα μάλλον αφορά στους πίσω επιβάτες και η ανοιγόμενη θήκη στο κενό μεταξύ του ταμπλό  θα χωρέσει ακόμα και μεγάλα μπουκάλια .

Τέλος, η ποιότητα παρουσιάζει και αυτή μια σημαντική αναβάθμιση αν και τα περισσότερα υλικά παραμένουν σκληρά. Η γυαλιστερή επιφάνεια στο ταμπλό μπορεί να έχει το ίδιο χρώμα με το εξωτερικό ή, για πρώτη φορά, να είναι ντυμένη με ένα μαλακό υλικό με την ονομασία “TECHNOWOOD”. Η συναρμογή των υλικών είναι πολύ προσεγμένη έτσι ώστε στην απόλυτη ησυχία να μην υπάρχουν ενοχλητικοί τριγμοί. Δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει και ο οικολογικός χαρακτήρας με το Vegan δέρμα στο τιμόνι, τα καθίσματα SEAQUAL από ανακυκλωμένα πλαστικά και τα πατάκια από ανακυκλωμένο Nylon.

Παίζει και μουσική

Πατώντας το κουμπί Start/Stop το 500 “παίρνει μπροστά” με έναν ηχητικό τόνο, κάτι συνηθισμένο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σε αντίθεση όμως με οποιοδήποτε άλλο έχει έναν διαφορετικό τρόπο για την ηχητική προειδοποίηση των πεζών. Η Fiat δεν θα μπορούσε να συνοδεύσει το στιλάτο μικρό της με κάποιον αδιάφορο ηλεκτρονικό ήχο και κάθε φορά που ξεκινάς ακούγεται μουσική. Η ιδιαίτερη αυτή μελωδία εκπέμπεται τη πρώτη φορά που ξεκινάς και όταν φτάσεις τα 20 χλμ./ώρα και προέρχεται από τον μουσικοσυνθέτη Nino Rota ενώ είχε χρησιμοποιηθεί ως soundtrack στην γνωστή ταινία Amarcord. Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν στο μέλλον είναι δυνατή και η προσθήκη άλλων μουσικών επιλογών.

Ιδανικό για μέσα στη Πόλη

Το νέο 500 δεν έχει απλά ένα μεγαλύτερο αποτύπωμα στο δρόμο αλλά ένα καλύτερο πάτημα και τα θετικά της νέας πλατφόρμας με τις μεγαλύτερες διαστάσεις και το χαμηλότερο κέντρο βάρους, γίνονται αμέσως αντιληπτά.  Είναι πιο σταθερό και πιο στιβαρό από ποτέ προσφέροντας μεγαλύτερη σιγουριά είτε με λίγα χιλιόμετρα ή με τα όρια στον αυτοκινητόδρομο.

Η σφιχτή ανάρτηση αντιμετωπίζει πολύ καλά τα σχεδόν 1.400 κιλά του και σε συνδυασμό με το χαμηλό κέντρο βάρους, οι κλίσεις είναι αρκετά περιορισμένες. Ακόμα πιο εντυπωσιακή όμως είναι η ποιότητα κύλισης που παραπέμπει σε μεγαλύτερο και πιο premium αυτοκίνητο. Η ανάρτηση δεν θα ενοχλήσει στις ανωμαλίες του δρόμου και οι κραδασμοί δεν θα περάσουν στη καλά δεμένη καμπίνα. Αυτό είναι ιδιαίτερα καλό όταν κινείσαι στο αστικό περιβάλλον για το οποίο έχει δημιουργηθεί το ηλεκτρικό 500, στο οποίο και είναι πιο ευέλικτο από ποτέ. Πιο άνετο από ποτέ είναι όμως και στον αυτοκινητόδρομο, στον οποίο πλέον μπορεί να κινείται ακόμα και αυτόνομα με το σύστημα FIAT CO-DRIVER, το πρώτο σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2 στη κατηγορία. Η ηχομόνωση στην έκδοση cabrio δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες εκδόσεις και θα περάσουν στη καμπίνα, λόγω της πάνινης οροφής, κυρίως ενοχλητικοί ήχοι όπως ανοικτές εξατμίσεις απο μηχανάκια. Στον αυτοκινητόδρομο όμως δεν θα αποτελέσει κανένα πρόβλημα όπως και ο θόρυβος κύλισης, που για τους τροχούς 17 ιντσών, είναι σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο.

Το τιμόνι έχει πλέον πολύ πιο πλούσια πληροφόρηση, καλύτερη αίσθηση και μεγαλύτερη ακρίβεια ενώ είναι λίγο πιο βαρύ από το συμβατικό 500. Παραμένει όμως ελαφρύ για ευκολία ενώ ο μικρός κύκλος στροφής των 9.7 μέτρων παραμένει σημείο αναφοράς για την ευελιξία του. Τα φρένα με τη σειρά τους είναι αποτελεσματικά και δεν έχουν ενοχλητικά τεχνητή αίσθηση στο πεντάλ, με την ανάκτηση ενέργειας να διαφοροποιείται από τα προγράμματα οδήγησης. Είναι επίσης και 5άστερο στο Green NCAP και το πρώτο μοντέλο που κατάφερε να λάβει κορυφαίες βαθμολογίες σε όλες τις επιμέρους δοκιμές.

Επιδόσεις Abarth με κατανάλωση που “δεν υπάρχει”

Κάτω από το καπό και στη θέση που μέχρι πρότινος υπήρχε ένας θερμικός κινητήρας τώρα βρίσκεται ένας ηλεκτροκινητήρας, με τα γνωστά πορτοκαλί καλώδια, που από την έκδοση Passion αποδίδει 118 ίππους και 220 Nm ροπής, δύναμη ικανή να το στείλει από το πράσινο φανάρι μέχρι τα 100 χλμ./ώρα σε 9″ και με γρήγορο ρυθμό έως τον κόφτη των 150 χλμ./ώρα.

Συγκριτικά με το ήπιο-υβριδικό Fiat 500 οι επιδόσεις του ηλεκτρικού χαρακτηρίζονται εκρηκτικές και αυτό οφείλεται στην ακαριαία ροπή του, η οποία είναι διαθέσιμη από το μηδέν, κάθε φορά που βυθίζεις το πόδι σου στο γκάζι. Χάρη σε αυτή αλλά και στους 118 ίππους, που αν μη τι άλλο, δεν είναι και λίγοι για το μέγεθος και τη κατηγορία το αυξημένο βάρος των 1.400 κιλών δεν θα αποτελέσει πρόβλημα.

Η μεγάλη μπαταρία 42 kWh σύμφωνα με την εταιρεία είναι ικανή να προσφέρει αυτονομία σε μεικτό κύκλο έως και 320 χιλιόμετρα, νούμερο που η δοκιμή μας έδειξε ότι είναι εφικτό ακόμα και με το κλιματιστικό ενεργοποιημένο. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι η κατανάλωση έμεινε αρκετές φορές κάτω από τις 13 kWh/100 χλμ., που είναι εντυπωσιακή και δείχνει το πόσο οικονομικό είναι, κυρίως μέσα στη πόλη. Εκεί, η θεωρητική αυτονομία με την ανάκτηση ενέργειας και τις χαμηλές ταχύτητες μπορεί να ξεπεράσει τα 400 χιλιόμετρα, αλλά θα πρέπει να είσαι πολύ συγκρατημένος ή κολλημένος στη κίνηση, πράγμα σχεδόν αδύνατο για τόσα πολλά χιλιόμετρα. Παρ’ όλα αυτά μείναμε κάπως συγκρατηνένοι για το πρώτο μισό της μπαταρίας, το οποίο “ξοδέψαμε” μέσα στη πόλη με το Trip Computer να γράφει 180 χιλιόμετρα (άρα 360 συνολικά).

Σε κάθε περίπτωση τρία προγράμματα οδήγησης θα βοηθήσουν σε κάθε διαδρομή και κατάσταση, είτε δηλαδή θέλεις να κινηθείς στη πόλη με τη μπαταρία σε χαμηλά ποσοστά φόρτισης είτε να ακολουθήσεις ή ακόμα και να προσπεράσεις στον αυτοκινητόδρομο. Το Normal επιτρέπει την ελεύθερη κύλιση στο άφημα του γκαζιού και δεν περιορίζει την απόκριση του ηλεκτροκινητήρα. Αντίθετα το Range ενεργοποιεί την ανάκτηση ενέργειας έως και την ακινητοποίηση, επιτρέποντας την οδήγηση μόνο με το πεντάλ του γκαζιού. Το Sherpa μειώνει ακόμα περισσότερο την απόκριση του κινητήρα, την απόδοση του κλιματιστικού και περιορίζει τη τελική στα 80 χλμ./ώρα για τη μέγιστη δυνατή οικονομία στην ενέργεια. Το Sherpa είναι ιδανικό για τη μεγιστοποίηση της αυτονομίας ενώ εάν δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη χρήσης του κλιματιστικού τότε μπορεί να είναι το κύριο πρόγραμμα για τις αστικές μετακινήσεις.

Όταν τελειώσει η μπαταρία…

Η φόρτιση στο σπίτι, από οικιακή πρίζα, διαρκεί περίπου 20 ώρες και για το λόγο αυτό ενδείκνυται η αγορά και η τοποθέτηση στο γκαράζ, ενός Wallbox 7.4 kW που θα μειώσει το χρόνο αυτό στις 6 ώρες. Σε δημόσιο ή ιδιωτικό δίκτυο, όπως το Charge Spot της WATT-Volt που φορτίσαμε εμείς, το 500e επιτρέπει τη φόρτιση με έως 11 kW και χρειάζεται περίπου 4 ώρες για να ολοκληρωθεί. Αντίστοιχα επιτρέπει και τη φόρτιση σε ταχυφορτιστές DC έως 85 kW, στους οποίους χρειάζεται κάτω από 35 λεπτά για μια πλήρη φόρτιση.

Συμπέρασμα

Το νέο 500 δεν φέρνει απλά το μέλλον της αυτοκίνησης με ένα αυθεντικά ιταλικό τρόπο και μοναδικό στυλ. Είναι ένα πολύ πιο ολοκληρωμένο αυτοκίνητο με ποιοτική προσέγγιση και αναβαθμισμένη συνολική εικόνα. Άνετο, ήρεμο, γρήγορο, τεχνολογικά εξελιγμένο, οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον αποτελεί τη καλύτερη επιλογή για μικρό αυτοκίνητο πόλης. Είναι επίσης το πιο προσιτό ηλεκτρικό στη κατηγορία του με στόχο να προσφέρει πρόσβαση στην ηλεκτροκίνηση για τις αστικές μετακινήσεις σε όλους, γιατί σύμφωνα με τη Fiat: “It’s only green, if it’s green for all” (είναι “πράσινο”, μόνο αν είναι “πράσινο” για όλους).

Τιμή και τεχνικά χαρακτηριστικά

Τιμή: Από €23.475/Cabrio από €25.992 (με επιδότηση).

Κινητήρας: Ηλεκτροκινητήρας με μπαταρία 42 kWh
Ισχύς-Ροπή: 118 hp – 220 Nm
Μετάδοση: Εμπρός τροχούς με κιβώτιο μιας σχέσης
Αυτονομία: Έως 320 (WLTP)
Επιτάχυνση: 0-100 χλμ./ώρα σε 9.0 δευτερόλεπτα ,
Τελική ταχύτητα: 150 χλμ./ώρα
Μέση κατανάλωση
εταιρείας/δοκιμής:
13 / 15 kWh/100 χλμ.
Εκπομπές CO2: 0 g/km
Τέλη κυκλοφορίας: 0 €

Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 3.632/1.683/1.527 mm
Βάρος: 1.400 κιλά
Χώρος αποσκευών: 185 λ.

Τρύφωνας Αλεξόπουλος

Ο Τρύφωνας Αλεξόπουλος είναι δημοσιογράφος αυτοκινήτου, υπεύθυνος σύνταξης του ιστότοπου carguys.gr και συντάκτης στο περιοδικό "New Technology Online" και στην εφημερίδα "Ενέργεια και Οικονομία". Παράλληλα είναι o Road Test Editor στο κανάλι CarGuysGr (YouTube).

One thought on “Δοκιμή: Fiat 500e Cabrio 42 kWh

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.