Η επόμενη γενιά Opel Mokka: To νέο design, το ψηφιακό cockpit και το λογότυπο

Η επόμενη γενιά Mokka δίνει μία σαφή και τολμηρή πρώτη εικόνα των νέων μοντέλων Opel της δεκαετίας του 2020, με κύρια χαρακτηριστικά την καθαρή αισθητική, την ακρίβεια και τη λειτουργική απλότητα. Ο Αντιπρόεδρος Σχεδίασης της Opel, Mark Adams και η ομάδα του έχουν αναπτύξει μία φιλοσοφία για τη χαρακτηριστική, γερμανική σχεδιαστική γλώσσα που συνδυάζει σαφήνεια με τολμηρή εκφραστικότητα. Η φιλοσοφία αυτή δίνει το παρών στο εσωτερικό και το εξωτερικό της επόμενης γενιάς Mokka.

Το επόμενο Mokka θα είναι το πρώτο μοντέλο που θα ενσαρκώνει το νέο πρόσωπο της γερμανικής μάρκας. Η ομάδα του Mark Adams, αντιπροέδρου σχεδίασης της Opel δημιούργησε ένα νέο, μοναδικό εμπρός τμήμα – το Opel Vizor. Θυμίζοντας full-face κράνος, μία προστατευτική μάσκα που ενσωματώνει τη γρίλια, τους προβολείς και το έμβλημα της μάρκας σε μία μονάδα αποτυπώνει το νέο πρόσωπο της Opel.

Η θρυλική πρώτη γενιά Opel Manta αποτέλεσε πηγή έμπνευσης αυτού του κομψού χαρακτηριστικού: για το νέο Mokka, οι σχεδιαστές κυριολεκτικά επανασχεδίασαν τη μάσκα του Manta με τους δίδυμους προβολείς σε μία μαύρη επιφάνεια, πλαισιωμένη από μία λεπτή, χρωμιωμένη μπορντούρα.

Η μάσκα του αγκαλιάζει ως ενιαίο στοιχείο όλο το εμπρός τμήμα, κάτω από το καπό, επιμηκύνοντας οπτικά το πλάτος του και διαμορφώνοντας μία μίνιμαλ πρόσοψη. Απουσιάζει κάθε περιττό διακοσμητικό στοιχείο που θα ερχόταν σε αντίθεση με την ουσία της σχεδιαστικής φιλοσοφίας: είναι μία καθαρή επιφάνεια που έρχεται ‘πρόσωπο’ με το αμάξωμα και ενσωματώνει τους προβολείς. Το θρυλικό έμβλημα του κεραυνού της Opel κυριαρχεί υπερήφανα στο κέντρο. Αποπνέει καθαρότητα, ακρίβεια και τεχνική αρτιότητα, όντας πλήρως εναρμονισμένο με τη φιλοσοφία του νέου Mokka το οποίο θα διαθέτει μόνο υψηλής ποιότητας φώτα LED και την τελευταία γενιά προβολέων IntelliLux LED® matrix – πραγματικά αξιοσημείωτο στοιχείο για την κατηγορία. Το Opel Vizor θα γίνει σήμα κατατεθέν όλων των μοντέλων Opel κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2020 φιλοδοξώντας να συγκεντρώνει ακόμα περισσότερες κορυφαίες τεχνολογίες.

«Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να δημιουργήσουμε ένα φρέσκο, νέο πρόσωπο για τη μάρκα μας το οποίο να αποτυπώνει την τολμηρότητα και καθαρότητα της μελλοντικής σχεδιαστικής φιλοσοφίας μας. Το νέο μας Vizor που κάνει το ντεμπούτο του στην επόμενη γενιά Mokka είναι απέριττο και ξεχωρίζει, παραμένοντας πιστό στις γερμανικές ρίζες του, με τη μορφή να ακολουθεί τη λειτουργία. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπως το Mokka δεν χρειάζονται την κλασική γρίλια, επομένως το Vizor ενσωματώνει όλα τα μελλοντικά συστήματα φωτισμού και λοιπές τεχνολογίες σε μία υψηλής τεχνολογίας προστατευτική μάσκα» εξήγησε ο Mark Adams.

Το νέο πρόσωπο της Opel ακολουθεί τη φιλοσοφία της πυξίδας. Η επόμενη γενιά Mokka θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τη  νέα ταυτότητα για την εμπρός και πίσω όψη των μελλοντικών μοντέλων Opel. Στο. Στο λογότυπο – πυξίδα, δύο άξονες τέμνονται με το σήμα του κεραυνού της Opel στη μέση, επομένως το λογότυπο της μάρκας γίνεται κυρίαρχο στοιχείο περισσότερο από ποτέ. Η πιο έντονη και καθαρή πτυχή στο καπό, που αποτελεί τυπικό χαρακτηριστικό των τελευταίων Opel, συνεχίζεται κάτω από τον ‘κεραυνό’ και ορίζει τον κάθετο άξονα. Το κλασικό γραφικό σχήματος φτερού των φώτων ημέρας, που επίσης θα διατηρήσουν όλα τα μελλοντικά μοντέλα Opel, αντικατοπτρίζει τον οριζόντιο άξονα.

Όσον αφορά το εσωτερικό, ο οδηγός θα λαμβάνει τώρα τις απαραίτητες πληροφορίες από το Pure Panel, ένα υψηλής τεχνολογίας cockpit που είναι πλήρως ψηφιακό, με σημαντικές πληροφορίες.

«Με το νέο Mokka, φέρνουμε το Opel Pure Panel στους πελάτες μας για πρώτη φορά. Μεγάλες οθόνες, άριστα ενσωματωμένες σε οριζόντια διάταξη απεικόνισης δεδομένων, ελάχιστος αριθμός φυσικών χειριστηρίων και σαφείς, πρακτικές, ψηφιακές πληροφορίες, δημιουργούν μία βελτιστοποιημένη εμπειρία για τον πελάτη» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Σχεδίασης της Opel, Mark Adams.

Η δομή του Opel Pure Panel, σε συνδυασμό με τις διευρυμένες οθόνες, καθιστά περιττό έναν μεγάλο αριθμό διακοπτών και χειριστηρίων. Εφοδιασμένο με τις πιο σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, παρέχει τις σημαντικότερες πληροφορίες για το οδηγό, όπως τη διαχείριση ενέργειας που αποθηκεύεται στη μπαταρία του ηλεκτρικού Mokka, χωρίς να ενοχλεί οπτικά. Ο ελάχιστος αριθμός διακοπτών και χειριστηρίων προσφέρει την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ ψηφιοποίησης και αμιγώς διαισθητικής λειτουργίας, χωρίς να χρειάζεται πλοήγηση σε υπο-μενού. Το Pure Panel του Mokka αναδεικνύει άριστα τον τρόπο με τον οποίο η Opel εφαρμόζει καινοτόμες τεχνολογίες για να κάνει ευκολότερη τη ζωή των πελατών.

Ένα αυτοκίνητο που αντιπροσωπεύει την επιτομή της ακρίβειας, της απλότητας και της ποιότητας – αυτή είναι η ουσία του νέου Opel Mokka και γ’ αυτό είναι το πρώτο μοντέλο της Opel που το όνομά του φιγουράρει περήφανα στο κέντρο της πίσω πόρτας, κάτω από το θρυλικό λογότυπο με το σήμα του κεραυνού της μάρκας. Ευανάγνωστο σε όλους, και χωρίς ενοχλητικά πρόσθετα στοιχεία όπως ονομασίες εκδόσεων ή συντομογραφίες κυβισμού. Στο νέο Opel Mokka αναγράφεται μόνον η λέξη “Mokka” – ή “Mokka” με πεζό “e” στην περίπτωση της αμιγώς ηλεκτρικής έκδοσης με μπαταρία.

«Η ονομασία του μοντέλου αποτυπώνει με απόλυτη ακρίβεια το νέο Mokka», εξηγεί ο αντιπρόεδρος Σχεδίασης της Opel, Mark Adams. «Το όνομα του μοντέλου είναι περίτεχνα γραμμένο αξιοποιώντας το εύρος της οριζόντιας διάταξης (landscape format) με σκόπιμες αποστάσεις μεταξύ των γραμμάτων ώστε να αναδεικνύεται το πλάτος του οχήματος. Η τοποθέτησή του στο κέντρο συνάδει με τη σχεδιαστική φιλοσοφία του λογοτύπου της Opel, όπου τα βασικά οπτικά στοιχεία είναι διατεταγμένα κατά μήκος του κάθετου και οριζόντιου άξονα. Το ηλεκτρικό Mokka-e προσδιορίζει μία νέα εποχή για τη μάρκα Opel. Μορφή και λειτουργία συνδέονται τέλεια μεταξύ τους – απλά Γερμανικό.»

Η επόμενη γενιά Opel Mokka υιοθετεί εντελώς νέα σχεδίαση και οι παραδόσεις στους πρώτους πελάτες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2021.

Το λογότυπο – πυξίδα της Opel: η οπτική ταυτότητα των μελλοντικών μοντέλων

Η προσεχής γενιά Mokka αποκαλύπτει για πρώτη φορά το νέο πρότυπο για την εμπρός και πίσω όψη των μελλοντικών μοντέλων Opel. Στο λογότυπο – πυξίδα, δύο άξονες τέμνονται με το σήμα του κεραυνού της Opel στη μέση. Το θρυλικό λογότυπο της μάρκας γίνεται κυρίαρχο στοιχείο περισσότερο από ποτέ. Η πιο έντονη και σαφής πτυχή στο καπό, που συνεχίζεται και κάτω από τον ‘κεραυνό’, ορίζει τον κάθετο άξονα. Το χαρακτηριστικό γραφικό σχήματος φτερού των φώτων ημέρας, που θα διαθέτουν επίσης τα μελλοντικά μοντέλα Opel, συμβολίζουν τον οριζόντιο άξονα. Το θέμα επαναλαμβάνεται στην πίσω όψη, που φιλοξενεί την πυξίδα της Opel στην πιο καθαρόαιμη μορφή της. Ο κεραυνός στη μέση, σε συνδυασμό με το κεντρικά τοποθετημένο έμβλημα του μοντέλου συνδέει την οριζόντια γραμμή των πίσω φώτων σχήματος φτερού με τον κάθετο άξονα που εκτείνεται από την κεραία οροφής μέχρι την τονισμένη πτυχή στον προφυλακτήρα.