Καύσιμα: Απλά ή ενισχυμένα;

Αξίζει τελικά ή όχι να πληρώσετε παραπάνω χρήματα για βενζίνη περισσότερων οκτανίων ή πετρέλαιο περισσότερων κετανίων;

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Tο λαμπάκι της βενζίνης ή του πετρελαίου – ανάλογα με το καύσιμο που «καίει» το όχημά σας – έχει ανάψει στο ταμπλό και εσείς κάνετε μία στάση στο πρατήριο για ανεφοδιασμό και αφού ενημερώσετε τον υπάλληλο πόσα χρήματα να σας βάλει σε καύσιμα, τότε εκείνος σας κάνει τη συνηθισμένη ερώτηση: Να βάλω απλή ή ενισχυμένη;

Τι διαφορά έχει, όμως, η απλή αμόλυβδη από την premium βενζίνη; Η κάθε πετρελαϊκή εταιρεία από τις οποίες ανεφοδιάζετε τα οχήματά σας έχουν διαφορετικές επιλογές που μπορείτε να επιλέξετε, αλλά τι σημαίνουν για το αυτοκίνητό σας; Η βασική διαφορά είναι ότι απλή βενζίνη είναι 95 οκτανίων, ενώ υπάρχουν και οι ενισχυμένες που κυμαίνονται από 97 και 98 έως και 100 οκτανίων.

Αρχικά, να εξηγήσουμε πως η βενζίνη διαβαθμίζεται με βάση τα οκτάνια, δηλαδή τη χημική συμπεριφορά του καυσίμου με βάση ένα μείγμα από ισοοκτάνια (απαθές) και επτάνια (ευαίσθητο σε ανάφλεξη). Με πιο απλά λόγια, ένα κλασικό καύσιμο 95 οκτανίων σημαίνει πως έχει σε αντιστοιχία την ίδια συμπεριφορά με ένα μείγμα από 95% ισοοκτάνια και 5% επτάνια.

Η διαφορά βασίζεται στο γεγονός ότι όσο περισσότερα οκτάνια υπάρχουν σε ένα μείγμα βενζίνης, τόσο περισσότερο σημαίνει πως μπορεί να διατηρηθεί, χωρίς να καεί κάτω από υψηλές πιέσεις.

Ένα ενισχυμένο καύσιμο έχει ομαλή συμπεριφορά και βοηθά τον κινητήρα να συντηρηθεί πολύ περισσότερο, να λειτουργεί κανονικά χωρίς το φαινόμενο της «άτακτης έκρηξης» και να αποδίδει τη μέγιστη δυναμική σε κάθε διαδρομή.

Τι είναι τα οκτάνια/κετάνια;

Τα οκτάνια είναι ο δείκτης από τον οποίο καταλαβαίνουμε τη δυνατότητα της βενζίνης να συμπιέζεται. Οσο μεγαλύτερο αριθμό οκτανίων έχει η βενζίνη, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντοχή της σε συνθήκες υψηλής πίεσης. Στην Ελλάδα, συνήθως θα δούμε στα πρατήρια υγρών καυσίμων αμόλυβδη βενζίνη 95 και 100 οκτανίων.

Τα κετάνια είναι ο αντίστοιχος δείκτης για το πετρέλαιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μας δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να αναφλεγεί το πετρέλαιο, όταν εισέρχεται στον κύλινδρο. Είναι γνωστό ότι στους πετρελαιοκινητήρες δεν υπάρχουν μπουζί που βοηθούν στην ανάφλεξη του καυσίμου. Έτσι, η καύση του πετρελαίου γίνεται με τη μέθοδο της συμπίεσης.

Η ώρα της επιλογής

Η απάντηση στο τι καύσιμο πρέπει να επιλέξετε, βρίσκεται στο βιβλιαράκι του κατασκευαστή σας. Σίγουρα, τα ενισχυμένα καύσιμα εγγυώνται καλύτερες επιδόσεις, αλλά αυτό εξαρτάται από τον κινητήρα του κάθε οχήματος. Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα γρήγορο αυτοκίνητο με turbo κινητήρα, όπου ο κατασκευαστής προτείνει καύσιμα άνω των 98 οκτανίων, επιβάλλεται για την καλή λειτουργία του να επιλέγετε ενισχυμένα καύσιμα, διότι σε κάθε άλλη περίπτωση τα συστήματα αναγνωρίζουν πως η βενζίνη είναι 95 οκτανίων και ρίχνουν την επίδοση του κινητήρα σημαντικά. Εάν ο κατασκευαστής του οχήματός σας προτείνει 95 οκτάνια, αλλά εσείς θέλετε καλύτερες επιδόσεις, τότε θα πρέπει να βάλετε την ενισχυμένη βενζίνη των 97 οκτανίων που προσφέρει καλύτερη καύση και όχι την 100ρα.

Στα συμβατικά αυτοκίνητα καλό είναι να παραμένουμε στις προδιαγραφές του κατασκευαστή, εκτός κι αν αναφέρεται ρητά πως ο κινητήρας χρειάζεται εμπλουτισμένο καύσιμο.

Coral Α.Ε., Shell Licensee

Η Coral Α.Ε., Shell Licensee στην Ελλάδα διαθέτει στην αγορά πέντε καύσιμα: την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων, το πετρέλαιο κίνησης Shell FuelSave και τα διαφοροποιημένα καύσιμα Shell V-Power (τις βενζίνες Shell V-Power 98 και Shell V–Power Racing 100 και το πετρέλαιο Shell V–Power Diesel). Η Coral εφαρμόζει ένα πλήρες σύστημα ποιοτικού ελέγχου των καυσίμων σε όλα τα πρατήριά της, με τους εξής τρόπους:

  • Με καθημερινούς, έκτακτους ελέγχους από τις τέσσερις εξοπλισμένες κινητές μονάδες ποιοτικού – ποσοτικού ελέγχου.
  • Με την εισαγωγή ειδικού μοριακού ιχνηθέτη στα διαφοροποιημένα της καύσιμα.
  • Με τα τεσσερα εξοπλισμένα κινητά συνεργεία της εταιρείας που διενεργούν καθημερινούς ελέγχους από το 1999.

Σκοπός του συστήματος ποιοτικού ελέγχου είναι να ενισχύσει την προστασία του συμφέροντος του καταναλωτή και να διασφαλίσει στο μέγιστο την προστασία και την άριστη λειτουργία και απόδοση του κινητήρα.

Δημήτρης Σέρβης, διευθυντής πρατηρίων της Coral A.E.

«Tα καύσιμα Shell FuelSave, λόγω της σύνθεσης άμεσης οικονομίας καυσίμου, προσφέρουν εξοικονόμηση από το πρώτο γέμισμα. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι εμπλουτισμένα με ειδικά συστατικά οικονομίας καυσίμου – Shell Efficiency Improvers, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου από την πρώτη σταγόνα, μειώνοντας την απώλεια ενέργειας που προκύπτει από την τριβή και τη συσσώρευση ιζημάτων στο σύστημα καυσίμου. Η Shell επενδύει διαρκώς στην έρευνα και στην τεχνολογία και εξελίσσει τα καύσιμά της. Προσφέρει στην ελληνική αγορά τα κορυφαία διαφοροποιημένα καύσιμα Shell V-Power, που έχουν δοκιμαστεί τόσο σε αγώνες όσο και σε συνθήκες καθημερινής οδήγησης. Τα καύσιμα Shell V-Power είναι ενισχυμένα με την τεχνολογία Dynaflex και ενσωματώνουν νέα μοναδικά πρόσθετα, για να προσφέρουν την καλύτερη απόδοση και αποτελεσματικότητα που είχαμε ποτέ. Συγκεκριμένα, οι βενζίνες Shell V-Power 98 και Shell V-Power Racing 100 έχουν προηγμένη καθαριστική δύναμη, καθώς και ειδικά μόρια που μειώνουν τις τριβές για τη βελτίωση των επιδόσεων και της αποδοτικότητας του κινητήρα από το πρώτο κιόλας γέμισμα. Το δε Shell V-Power Diesel, με αυξημένο αριθμό κετανίων, GTL και νέα καθαριστική τεχνολογία, είναι σχεδιασμένο ώστε να απομακρύνει έως και το 80% των ιζημάτων που μειώνουν την απόδοση του κινητήρα. Διαθέτει δε ειδικές αντιδιαβρωτικές, αλλά και εξαιρετικές κρυοσκοπικές ιδιότητες για ακόμα καλύτερη απόδοση του κινητήρα και είναι φιλικό προς το περιβάλλον».

BP

H BP χρησιμοποιεί σε όλα τα καύσιμά της τεχνολογία Active, η οποία σχηματίζει ένα φράγμα ενάντια στη βρωμιά στα κρίσιμα μέρη του κινητήρα και προστατεύει από την επανεμφάνισή της, ενώ παράλληλα βοηθά τον κινητήρα να αποδίδει βάσει των προδιαγραφών του κατασκευαστή. Πιο συγκεκριμένα, προσφέρει τις βενζίνες BP Ultimate Unleaded 100 και την BP Unleaded 95 με τεχνολογία Active και το πετρέλαιο κίνησης Diesel Ultimate και Diesel με τεχνολογία Active. Η BP σε συνεργασία με το Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διασφάλισης ποιότητας καυσίμων. Δύο κινητά συνεργεία, στελεχωμένα με προσωπικό του ΕΜΠ, είναι εξοπλισμένα με ειδικές συσκευές για επί τόπου έλεγχο των βασικών χαρακτηριστικών των καυσίμων, ώστε να εντοπίζονται άμεσα ενδεχόμενες αποκλίσεις από τις προδιαγραφές.

Αγγελική Καψάλη, brand marketing manager της BP

«Η τεχνολογία καυσίμων είναι στο DNA της ΒΡ και τα καύσιμα BP με τεχνολογία Active είναι πραγματικά πρωτοποριακά. Περιέχουν την καλύτερη, έως σήμερα, τεχνολογία μας για την απομάκρυνση των βλαβερών καταλοίπων, με εκατομμύρια ενεργά μόρια που διασπούν τη βρωμιά. Οι τεχνολογίες στους κινητήρες εξελίσσονται διαρκώς και συνεχίζουν να θέτουν αυξημένες απαιτήσεις στα καύσιμα. Τα καύσιμα ΒΡ με τεχνολογία Active είναι ειδικά σχεδιασμένα για να ανταποκρίνονται στις τεχνολογικές εξελίξεις των κινητήρων, ενώ συνεχίζουν να ωφελούν και τους κινητήρες παλαιότερης τεχνολογίας. Η ανάπτυξή τους έγινε σε μία περίοδο πέντε ετών, με αυστηρές δοκιμές για περισσότερες από 50.000 ώρες σε κινητήρες και οχήματα, κάτι που ισοδυναμεί με περισσότερα από 5 χρόνια αδιάκοπης οδήγησης, και υποβλήθηκαν σε 110 διαφορετικές μεθόδους δοκιμών. Τα κοινά καύσιμα μπορεί να προκαλέσουν τη συγκέντρωση καταλοίπων σε κρίσιμα μέρη του κινητήρα, όπως στα μπεκ ψεκασμού και στις βαλβίδες εισαγωγής καυσίμου. Η βρωμιά στον κινητήρα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση καυσίμου, απώλεια στην απόδοση του κινητήρα και λιγότερο ομαλή λειτουργία του. Με συνεχή χρήση, όλα τα καύσιμα BP με τεχνολογία Active βοηθούν στην απομάκρυνση των καταλοίπων που μπορεί να αφήσουν στον κινητήρα τα κοινά καύσιμα και προστατεύουν από τη δημιουργία νέων, βοηθώντας τον κινητήρα να λειτουργεί πιο ομαλά και αποτελεσματικά για μια καλύτερη εμπειρία οδήγησης. Eτσι, όλα μας τα καύσιμα είναι σχεδιασμένα για να σας πάνε πιο μακριά. Απομακρύνουν από τον κινητήρα την επικίνδυνη βρωμιά και μπορούν να δώσουν περισσότερα χιλιόμετρα ανά γέμισμα. Αξίζει να επισημανθεί ότι το ΒΡ Ultimate Diesel με τεχνολογία Active, μπορεί να προσφέρει μέχρι και 61 χλμ. περισσότερα ανά γέμισμα, ενώ η BP Ultimate Unleaded 100 μέχρι και 46 χλμ. περισσότερα ανά γέμισμα, σε σύγκριση με τα κοινά καύσιμα. Επιπλέον, με συνεχή χρήση, όλα τα καύσιμα BP με τεχνολογία Active βοηθούν στη μείωση των πιθανοτήτων να χρειαστεί το αυτοκίνητό σας συντήρηση εκτός προγράμματος».

Ελίν

Η Ελινόιλ διαθέτει τη βενζίνη 95RON, τη βενζίνη 95RON Unleaded Crystal, τη βενζίνη 100RON, τη βενζίνη LRP, το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο κίνησης Diesel Crystal. Τα καύσιμα Ελίν υπόκεινται σε πολλαπλούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της διακίνησής τους, μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή, προκειμένου να διασφαλίζεται απόλυτα η ποιότητά τους. Από την αρχή του 2019, ξεκίνησε η συνεργασία της με δύο από τους κορυφαίους διεθνείς φορείς πιστοποίησης: Τη Lloyd’s Register, που εγκρίνει τη διασφάλιση ποιότητας του συνόλου της εφοδιαστικής της αλυσίδας, και την Bureau Veritas, που διενεργεί ποιοτικούς ελέγχους στα καύσιμά της, σε ένα από τα καλύτερα διαπιστευμένα εργαστήρια ανάλυσης στον κόσμο, διασφαλίζοντας έτσι τις δικές σας διαδρομές.

Δρ. Νικόλαος Λιάπης, διευθυντής εκμετάλλευσης της Ελινόιλ

«Τα τελευταία χρόνια οι απαιτήσεις της παγκόσμιας κοινότητας για χαμηλότερες εκπομπές ρύπων και κυρίως αερίων θερμοκηπίου και για εξοικονόμηση καυσίμου οδηγούν τους κατασκευαστές κινητήρων στον σχεδιασμό και την παραγωγή κινητήρων ιδιαίτερα αποδοτικών, αλλά και ευαίσθητων στην ποιότητα του καυσίμου. Παράλληλα, καθώς ο στόλος εκσυχρονίζεται, οι ιδιοκτήτες οχημάτων πιέζουν για καύσιμα υψηλότερης απόδοσης, διασφαλισμένης ποιότητας και ει δυνατόν χαμηλότερης κατνάλωσης. Η πετρελαϊκή βιομηχανία ανταποκρίνεται στην πίεση αυτή, προσφέροντας διαφοροποιημένα καύσιμα, είτε σαν βενζίνες υψηλού αριθμού οκτανίου είτε με προσθήκη πακέτων προσθέτων που, χωρίς να διαφοροποιούν τις βασικές προδιαγραφές, υπόσχονται σημαντική βελτίωση σε επιμέρους ιδιότητες του καυσίμου, με απτά οφέλη για τον καταναλωτή».

Avin

Η Avin προσφέρει δύο διαφοροποιημένα καύσιμα, την αμόλυβδη Action 100 και το Action Diesel. Αξίζει να σημειωθεί πως το τμήμα ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου πρατηρίων της Avin διενεργεί εντατικούς ελέγχους ποιότητας και ποσότητας καυσίμων σε κάθε πρατήριο που φέρει το σήμα Avin. Από το 2012, οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνται καθημερινά από το εξειδικευμένο προσωπικό του συγκεκριμένου τμήματος, με κύριο σκοπό να σας εξασφαλίζουν κάθε στιγμή κορυφαίας ποιότητας καύσιμα στη σωστή πάντα ποσότητα.

Πέτρος Ζόραπας, εμπορικός διευθυντής της Avin

«Για τα βενζινοκίνητα οχήματα, η αμόλυβδη Action 100 είναι ένα καύσιμο υψηλών οκτανίων που εξασφαλίζει έως 4% μεγαλύτερη απόδοση του κινητήρα, σχεδιασμένο για αυτούς που θέλουν το καλύτερο για το αυτοκίνητό τους. Με τη νέα αμόλυβδη Action 100 έχετε ακόμα μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου, αποτέλεσμα της τεχνολογίας friction modifier και της μείωσης των τριβών στο εσωτερικό του κινητήρα του καθαρισμού των βαλβίδων εισαγωγής και των μπεκ ψεκασμού. Επιπροσθέτως, το Action Diesel προσφέρει αυξημένη απόδοση με έως 4 κετάνια επιπλέον, αντιπαγωτική προστασία τη χειμερινή περίοδο, μείωση του θορύβου της μηχανής έως και 25%, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως 5% και πλήρης αντιβακτηριακή δράση σε όλο το κύκλωμα του καυσίμου».

ΕΚΟ

Η ΕΚΟ προσφέρει τις βενζίνες EKO racing 100 και 95 Ekonomy και τα πετρέλαια κίνησης Diesel Avio Double Filtered και Diesel Ekonomy. Η ΕΚΟ ακολουθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ελέγχου ποιότητας και ποσότητας καυσίμων τόσο στις εγκαταστάσεις, με συνεχείς ποιοτικές αναλύσεις καυσίμων στο διυλιστήριο και στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, όσο και στα πρατήρια, με έλεγχο και σφράγιση αντλιών με ταινία διασφάλισης ποιότητας.

Τάσος Σβολόπουλος, brand marketing manager της EKO

«Η EKO, μέλος του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, κατέχει ηγετική θέση στην εμπορία καυσίμων και λιπαντικών της χώρας μας, με παρουσία πάνω από 50 χρόνια, διαθέτοντας το μεγαλύτερο δίκτυο πρατηρίων στην ελληνική επικράτεια. Η ηγετική θέση του σήματος ΕΚΟ δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, αφού έχει ισχυρή παρουσία σε σημαντικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πάντα με γνώμονα την καινοτομία και την εξέλιξη στα καύσιμα, η ΕΚΟ είναι η πρώτη εταιρεία που έφερε στην ελληνική αγορά το ενισχυμένο diesel, Diesel Avio Double Filtered. Δημιούργησε ένα καινοτόμο καύσιμο με βελτιωτικά πρόσθετα, κάνοντας, παράλληλα, χρήση της τεχνολογίας φίλτρων καυσίμων των αεροσκαφών. Πρόκειται για ένα ειδικά κατασκευασμένο φίλτρο καυσίμων που προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη καθαρότητα στο καύσιμο. Eτσι, το Diesel Avio Double Filtered προσφέρει απορρυπαντική δράση μόνο με δύο γεμίσματα, καλύτερη επιτάχυνση, μείωση θορύβων, και αποτελεσματική αντιαφριστική, αντιδιαβρωτική και αντιοξειδωτική προστασία! Παράλληλα, η ενισχυμένη αμόλυβδη EKO Racing 100 Formula SF αποτελεί την κορυφαία επιλογή στα πρατήρια ΕΚΟ. Η βελτιωμένη φόρμουλα ζωντανεύει το πάθος για οδήγηση, αυξάνοντας την απόδοση και την οδηγική απόλαυση, πετυχαίνοντας έως και 4% υψηλότερη απόδοση κινητήρα, με αποτέλεσμα έως και 4% μεγαλύτερη ισχύ και καλύτερη επιτάχυνση σε σύγκριση με τις απλές βενζίνες. Εκτός από τα προϊόντα της, ωστόσο, στον χώρο των υπηρεσιών, η ΕΚΟ άλλαξε τον χάρτη της αγοράς των καυσίμων, προσφέροντας το νέο μοναδικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα διασφάλισης ποιότητας και ποσότητας των καυσίμων, το πρόγραμμα «Εγγύηση ΕΚΟ».

Revoil

Η Revoil διαθέτει σε είδη βενζίνης την Unleaded 95, τη Super Unleaded 100, την Unleaded xtra4 95, τη Super Unleaded xtra4 100 και την LRP και αντίστοιχα σε πετρέλαιο προσφέρει το Diesel κίνησης, το Diesel xtra4 και το Diesel revolution. Τα καύσιμα Revoil, πάντα σε συνεργασία με το Ε.Μ.Π., μέσα από συνεχείς ελέγχους σε όλα τα στάδια της διακίνησής τους, εξασφαλίζουν τη σωστή ποσότητα και την άψογη ποιότητα.

Ελευθερία Καμπά, προϊσταμένη marketing της Revoil

«Τα premium καύσιμα αποτελούν τα τελευταίας γενιάς καύσιμα, με αξιοσημείωτα οφέλη για τους κινητήρες των οχημάτων και κατ’ επέκταση για τους οδηγούς που τα επιλέγουν. Oλες οι εταιρείες καυσίμων διαθέτουν γκάμα premium προϊόντων, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σταδιακά αυξανόμενη ανταπόκριση των Ελλήνων καταναλωτών, που δείχνουν να εστιάζουν περισσότερο στην ποιότητα, παρά στη διαφορά τιμής συγκριτικά με τα απλά καύσιμα. Η πρόταση της Revoil στην premium κατηγορία είναι τα εμπλουτισμένα καύσιμα Revolution, με σύμβολο τον μαύρο πάνθηρα. Ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει τη βενζίνη ή το πετρέλαιο κίνησης Revolution στις αντλίες με την ειδική σήμανση και να επωφεληθεί από την υψηλή απόδοση του κινητήρα, την οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου και την προστασία και διατήρηση της μακροβιότητας του κινητήρα».

Aegean

Η Aegean Oil προσφέρει σε βενζίνες την Unleaded 95 RON και την Unleaded 100 RON και σε πετρέλαιο το Automotive diesel 10ppm. Ωστόσο, προσφέρει και τη νέα αμόλυβδη βενζίνη D-Force Aegean Unleaded, η οποία περιέχει τα πλέον τεχνολογικά προηγμένα, πολυλειτουργικά πρόσθετα τελευταίας γενιάς και αντίστοιχα το πετρέλαιο D-Force Aegean Diesel, τα οποία διατίθενται σε επιλεγμένα πρατήρια του δικτύου της. Κάθε πρατήριο Aegean ελέγχεται διεξοδικά για την ποιότητα καυσίμου που διαθέτει στο καταναλωτικό κοινό και παραλαμβάνει σχετική βεβαίωση για τα προϊόντα που ελέγχθηκαν. Η βεβαίωση αυτή αναρτάται σε εμφανή θέση στο χώρο του πρατηρίου, προκειμένου κάθε καταναλωτής να είναι ενήμερος ότι τα προϊόντα που αγοράζει έχουν ελεγχθεί.

Energyin