Ποιο είναι το φθηνότερο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα;

Βρισκόμαστε στην αρχή της εποχής της Ηλεκτροκίνησης. Ολοένα και περισσότερες εταιρείες ενσωματώνουν στην γκάμα τους αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, με την αυτονομία και τις επιδόσεις να μεγαλώνουν και επομένως να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αρκετοί σταθμοί φόρτισης, κάτι που μπορεί να αποθαρρύνει τους υποψήφιους αγοραστές. Το αμέσως επόμενο, είναι οι υψηλές τιμές που έχουν προς το παρόν τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Ποιο είναι όμως το πιο φτηνό στην χώρα μας;

To VW e-up!, το οποίο, με το τρέχον e-bonus της Kosmocar ύψους 3.000 ευρώ, κοστίζει 20.300 ευρώ. Tο μίνι VW αποδίδει 83 ίππους και 212 Nm ροπής και είναι εξοπλισμένο με μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 32,3 kWh που του προσδίδει αυτονομία έως και 260 χλμ. Ο χρόνος φόρτισης του στο 100% σε πρίζα AC 7,2 kW (με wall-box) είναι 5 ώρες και 27 λεπτά ενώ σε ταχυφορτιστή DC 40 kW φτάνει στο 80% της φόρτισης σε 1 ώρα έχοντας αυτονομία 200 χλμ.

Το VW e-up! επιταχύνει στα 0-100 χλμ./ώρα σε 11,9 δλ., έχει τελική ταχύτητα 130 χλμ./ώρα και κατανάλωση 14,5 kWh/100 χλμ. (WLTP).

Οι μπαταρία καλύπτεται από εγγύηση καλής λειτουργίας 8 ετών ή 160.000 χιλιομέτρων. Τέλος, το e-up είναι εξοπλισμένο με πολλά από τα συστήματα τεχνολογίας, ασφάλειας και άνεσης που διαθέτουν τα μεγαλύτερα μοντέλα της Volkswagen, κάνοντας τα 20.300 € να μην φαίνονται υπερβολικά πολλά.

Τρύφωνας Αλεξόπουλος

Ο Τρύφωνας Αλεξόπουλος είναι δημοσιογράφος αυτοκινήτου, υπεύθυνος σύνταξης του ιστότοπου carguys.gr και συντάκτης στο περιοδικό "New Technology Online" και στην εφημερίδα "Ενέργεια και Οικονομία". Παράλληλα είναι o Road Test Editor στο κανάλι CarGuysGr (YouTube).