Συγχώνευση PSA με FCA για την δημιουργία της τέταρτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας

Φαίνεται ότι οι φήμες ήταν τελικά αληθινές – το γκρουπ PSA και η FCA προχώρησαν σε συγχώνευση 50-50 που θα οδηγήσει στην δημιουργία της τέταρτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, με 8,7 εκατομμύρια πωλήσεις αυτοκινήτων ετησίως.

Σύμφωνα με το σχέδιο οι μέτοχοι της κάθε εταιρείας θα κατέχουν το 50% της νέας εταιρείας που θα προκύψει από την συγχώνευση. Οι επενδυτές της Fiat θα λάβουν μέρισμα ύψους 5,5 δισ. ευρώ, ενώ η PSA θα διανείμει στους μετόχους την συμμετοχή της στο κατασκευαστή εξαρτημάτων αυτοκινήτων Faurecia αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ.

Με βάση τα αποτελέσματα για το 2018 και των δύο εταιρειών, η συγχώνευση θα οδηγήσει σε συνολικά έσοδα περίπου 170 δισ. Ευρώ και επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη άνω των 11 δισ. Ευρώ. Η συγχώνευση μεταξύ PSA και FCA θα πραγματοποιηθεί υπό ολλανδική μητρική εταιρεία, η οποία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, Borsa Italiana (Μιλάνο) και στο Euronext (Παρίσι).

Με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών, δεν θα υπάρξει κλείσιμο εργοστασίων. Το νεοσύστατο συμβούλιο θα έχει 11 μέλη – πέντε από την FCA, πέντε από την Groupe PSA, με Carlos Tavares ως Διευθύνοντα Σύμβουλο με πενταετή θητεία.

Ως ανανέωση, η Opel και η Vauxhall βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του PSA, καθώς τα δύο εμπορικά σήματα αποκτήθηκαν από τη General Motors το 2017. Το νεοσύστατο αυτοκινητιστικό μαμούθ που προέκυψε από τη συγχώνευση PSA-FCA θα φέρει αναμφισβήτητα τεράστιες αλλαγές στη βιομηχανία.

Πριν από τα χειραψία με την Groupe PSA, η FCA σχεδόν υπέγραψε συμφωνία πριν από μερικούς μήνες με τη Renault, για συγχώνευση 50-50, αλλά το σχέδιο τελικά δεν ολοκληρώθηκε.

ΠΗΓΗ: MOTOR1

Τρύφωνας Αλεξόπουλος

Ο Τρύφωνας Αλεξόπουλος είναι δημοσιογράφος αυτοκινήτου, υπεύθυνος σύνταξης του ιστότοπου carguys.gr και συντάκτης στο περιοδικό "New Technology Online" και στην εφημερίδα "Ενέργεια και Οικονομία". Παράλληλα είναι o Road Test Editor στο κανάλι CarGuysGr (YouTube).