Το νέο Ford Kuga ξεχωρίζει από το πλήθος στην πρώτη δοκιμή των συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης του Euro NCAP

Οι τεχνολογίες Ford Co-Pilot360 είναι σχεδιασμένες για να προσφέρουν μία διαισθητική και ξεκούραστη οδηγική εμπειρία εξασφαλίζοντας στο νέο Ford Kuga μια ηγετική θέση στην πρώτη αξιολόγηση του Euro NCAP που σχετίζεται με τις τεχνολογίες και τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης.

Το νέο πρόγραμμα δοκιμών του Euro NCAP με την ονομασία Assisted Driving αξιολογεί συστήματα που μοιράζονται τον έλεγχο του οχήματος με τον οδηγό, ο οποίος εξακολουθεί να έχει όλη την ευθύνη. Τα εν λόγω συστήματα βοηθούν στην ανίχνευση εμποδίων και κινδύνων, καθώς και στην αντιμετώπισή τους, αναβαθμίζοντας τη συνολική οδηγική εμπειρία.

Το νέο Kuga συγκέντρωσε υπερδιπλάσιους βαθμούς από το Tesla Model 3 στην κατηγορία Driver Engagement και ξεπέρασε τα Volvo V60 και Volkswagen Passat στην κατηγορία Safety Backup κατά τη διάρκεια της 15ήμερης δοκιμής, στην οποία αξιολογήθηκε επίσης η αποτελεσματικότητα τεχνολογιών υποβοήθησης του οχήματος (Vehicle Assistance).

«Παρά την ελευθερία και ανεξαρτησία που μας προσφέρει, η οδήγηση στους σημερινούς πολυσύχναστους δρόμους μπορεί να είναι μία απαιτητική και στρεσογόνα εμπειρία. Γι’ αυτό το λόγο σχεδιάσαμε τεχνολογίες που μειώνουν του στρες των οδηγών και τους βοηθούν να είναι συγκεντρωμένοι στο δρόμο» δήλωσε ο Stuart Southgate, director, Safety Engineering, Ford Ευρώπης. «Εργαστήκαμε σκληρά για να κάνουμε την εμπειρία υποστήριξης της οδήγησης στο Kuga όσο το δυνατόν πιο διαισθητική, φυσική και ελκυστική στο χρήστη, ώστε οι οδηγοί να μπορούν να αξιοποιούν πλήρως της διαθέσιμες τεχνολογίες.»

Το σύστημα Adaptive Cruise Control (ACC) με Stop & Go, Speed Sign Recognition και Lane Centring του νέου Kuga χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό ραντάρ και κάμερας για να παρακολουθεί το δρόμο και τα προπορευόμενα οχήματα προσφέροντας αυτόματα τη δυνατότητα στο όχημα να συμβαδίζει με την κυκλοφορία και τη ροή της κίνησης λαμβάνοντας υπόψη και τους περιορισμούς ταχύτητας σε πολλά οδηγικά σενάρια.

Το Stop & Go, το οποίο διατίθεται με το οκτατάχυτο αυτόματο κιβώτιο του νέου Kuga, επιτρέπει στο σύστημα ACC να σταματά τελείως το όχημα σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας με αλλεπάλληλα σταμάτα-ξεκίνα, χρησιμοποιώντας μέχρι και το 50% της συνολικής δύναμης της πέδησης. Επίσης, το σύστημα έχει τη δυνατότητα να εκκινεί αυτόματα το όχημα, εάν η στάση διαρκεί λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα. Για στάσεις μεγαλύτερες των 3 δευτερολέπτων, ο οδηγός μπορεί να πιέσει ένα διακόπτη στο τιμόνι ή να πατήσει ελαφρώς το γκάζι για να ξεκινήσει.

Το Speed Sign Recognition μπορεί να προσαρμόζει την ταχύτητα του οχήματος εντός των νόμιμων ορίων παρακολουθώντας την οδική σήμανση στο πλάι του δρόμου και τις εναέριες πινακίδες για όρια ταχύτητας, πέρα από τη χρήση πληροφοριών από το ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης.

Η τεχνολογία Lane Centring παρακολουθεί τις διαγραμμίσεις του οδοστρώματος και μπορεί να εφαρμόσει ελαφριά αλλά αισθητή ροπή στο τιμόνι, ώστε το όχημα να διατηρηθεί στο κέντρο της λωρίδας, όταν το ACC είναι ενεργοποιημένο. Σχεδιασμένο για να υποστηρίζει τους οδηγούς σε ταχύτητες έως 200 km/h, η τεχνολογία είναι σε θέση να προσφέρει οπτικές και ηχητικές προειδοποιήσεις στην περίπτωση που εντοπίσει ότι ο οδηγός δεν ασκήσει στο τιμόνι την απαραίτητη ροπή.

«Το Ford Kuga αποδεικνύει ότι σε μία δοκιμή μιας μεγάλης γκάμας αυτοκινήτων, η βαθμολογία ‘Καλή’ είναι εφικτή με ένα οικογενειακό SUV ευρείας παραγωγής» δήλωσε ο Richard Schram, technical director, Euro NCAP. «Η Ford εντυπωσίασε στην πρώτη δοκιμή των τεχνολογιών Assisted Driving, επιδεικνύοντας υψηλές επιδόσεις σε όλους τους τομείς και μία καλή ισορροπία ανάμεσα στην συμμετοχή του οδηγού και την υποβοήθηση που παρέχει το όχημα.»

Το νέο Kuga διαθέτει επίσης προηγμένες τεχνολογίες που είναι σχεδιασμένες για την πρόληψη των ατυχημάτων ή τη μείωση των επιπτώσεων μιας σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των Blind Spot Assist και Intersection Assist – που πραγματοποιούν το παγκόσμιο ντεμπούτο τους – καθώς και του Pre-Collision Assist με Active Braking.

Πέρσι, χάρη στις  προηγμένες τεχνολογίες του, το νέο Kuga απέσπασε για την ασφάλειά του 5 αστέρια στις δοκιμές που πραγματοποίησε ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP.*