Το Audi AI:ME είναι ένα αυτόνομο όχημα που αλληλεπιδρά με τους επιβάτες

Στην ετήσια έκθεση τεχνολογίας Consumer Electronics Show (CES) που πραγματοποιείται στο Λας Βέγκας, η Audi επιδεικνύει το πρωτότυπο AI:ME, ένα “αυτόνομο, πλήρως συνδεδεμένο σαλόνι ευεξίας για τις μεγαλουπόλεις του αύριο”.

Το AI:ME αποτελεί μέρος της οικογένειας των πρωτότυπων που ξεκίνησε να παρουσιάζει η Audi το 2017. Κάθε ένα από τα τέσσερα αυτά ηλεκτρικά πρωτότυπα είναι ειδικά σχεδιασμένο για ένα διαφορετικό τρόπο χρήσης: Το Audi AI:CON για οδήγηση σε μεγάλες αποστάσεις, το AI:RACE για την αγωνιστική οδήγηση σε πίστα και το AI:TRAIL για οδήγηση σε διαδρομές εκτός δρόμου.

Η συντομογραφία AI:ME εκφράζει δύο διαφορετικές φιλοσοφίες τεχνητής νοημοσύνης: Αυτήν που επιτρέπει την αυτοματοποιημένη οδήγηση και τη νοημοσύνη αλληλεπίδρασης και ενσυναίσθησης, που μετατρέπει το όχημα σε συνεργάτη για οδηγό και επιβάτες. Το Concept Car αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους επιβάτες ως μέσο ψυχαγωγίας και διασκέδασης ώστε να καταναλώσουν τον ελεύθερο τους χρόνο κατά την διαδρομή.

Ακόμα, με την ανεπτυγμένη τεχνητή νοημοσύνη που διαθέτει, γνωρίζει τις επιθυμίες και τις ανάγκες των επιβατών του και μπορεί να προτείνει την παραγγελία τροφίμων από το αγαπημένο εστιατόριο τους. Ο χρήστης μπορεί στη συνέχεια να επιλέξει και να παραγγείλει το γεύμα που θέλει μέσω μίας απλής κίνησης των ματιών στο μενού “ευεξία”. Το AI:ME αναγνωρίζει τη διεύθυνση του προορισμού και την ώρα άφιξης και συντονίζει τέλεια την παράδοση. “Η επιστημονική φαντασία είναι πλέον πραγματικότητα”

Το AI:ME διαθέτει μία τρισδιάστατη οθόνη OLED (3D head-up display μικτής πραγματικότητας), η οποία βρίσκεται κάτω από το παρμπρίζ και κάνει χρήση ολόκληρου του πλάτους του οχήματος. Η οθόνη επιτρέπει την επικοινωνία με τον οδηγό, με την παρακολούθηση των ματιών του. Ορισμένα μενού λειτουργιών επιλέγονται απλά κοιτάζοντάς τα, με τη βοήθεια δύο μικρών καμερών υπέρυθρων, μία για τον οδηγό και μία για τον συνοδηγό.

Τέλος, με μήκος 4,30 μέτρα και πλάτος 1,90 μέτρων, το Audi AI:ME έχει εξαιρετικά συμπαγή εμφάνιση. Ωστόσο, το μεταξόνιο των 2,77 μέτρων και το ύψος των 1,52 μέτρων προσφέρουν ευρυχωρία και  άνεση. Όποτε τα στοιχεία χειρισμού, όπως τα όργανα, το τιμόνι και τα πεντάλ δεν χρειάζονται κατά την αυτόνομη οδήγηση (επίπεδο 4) και αποσύρονται από μόνα τους.

Πηγή: Kosmocar – Audi

Τρύφωνας Αλεξόπουλος

Ο Τρύφωνας Αλεξόπουλος είναι δημοσιογράφος αυτοκινήτου, υπεύθυνος σύνταξης του ιστότοπου carguys.gr και συντάκτης στο περιοδικό "New Technology Online" και στην εφημερίδα "Ενέργεια και Οικονομία". Παράλληλα είναι o Road Test Editor στο κανάλι CarGuysGr (YouTube).