Το BMW Group επιταχύνει την επέκταση της ηλεκτροκίνησης

Το BMW Group επιταχύνει την επέκταση της ηλεκτροκίνησης και θέτει νέα πρότυπα για τη μεταμόρφωση της βιομηχανίας. Τώρα, στη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή μονάδα παραγωγής της, στο Dingolfing, η εταιρεία εγκαινίασε το Competence Centre για την Παραγωγή Συστημάτων E-Drive. Κατασκευάζοντας εξαρτήματα του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης στο Dingolfing από το 2013, το BMW Group επεκτείνει σημαντικά τη δυναμικότητά του. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder και ο Πρόεδρος Δ.Σ. της BMW AG, Oliver Zipse, συμβολικά εγκαινίασαν την παραγωγή του νέου, ενιαίου συστήματος BMW e-drive, που συνδυάζει τον ηλεκτροκινητήρα, τη μετάδοση και τα ηλεκτρονικά ισχύος σε ένα κεντρικό κέλυφος. Η  νέα γενιά του συστήματος BMW e-drive θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στη νέα BMW iX3, που θα αρχίσει να κατασκευάζεται στην Κίνα στα τέλη του καλοκαιριού.

Στο Competence Centre του Dingolfing, το BMW Group θα κατασκευάζει εξαρτήματα του συστήματος ηλεκτροκίνησης όπως μονάδες συσσωρευτών, μπαταρίες υψηλής τάσης και ηλεκτροκινητήρες σε οκτώ γραμμές παραγωγής. Τα επόμενα χρόνια, η εταιρεία θα δημιουργήσει τέσσερις πρόσθετες γραμμές που θα ενισχύουν σημαντικά τη δυναμικότητα παραγωγής.

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. της BMW AG, Oliver Zipse, δήλωσε τα εξής στην τελετή των εγκαινίων: «Συνεχίζουμε να επεκτείνουμε την ηλεκτροκίνηση και θέτουμε νέα πρότυπα για τη μεταμόρφωση της βιομηχανίας μας. Μέχρι το 2022, μόνο στο Dingolfing, θα μπορούμε να κατασκευάζουμε συστήματα e-drives για πάνω από μισό εκατομμύριο ηλεκτροκίνητα οχήματα το χρόνο. Ταυτόχρονα, θα κατασκευάζουμε ένα μίγμα πλήρως ηλεκτρικών, plug-in υβριδικών και μοντέλα με κινητήρα καύσης σε μία γραμμή, ανάλογα με τη ζήτηση, επομένως μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας τη Δύναμη της Επιλογής (‘Power of Choice’). Αυτό δείχνει πώς έχουμε προετοιμάσει το δρόμο για να καταστήσουμε τη μεταμόρφωση της βιομηχανίας μας ένα πραγματικό success story».

Τα επόμενα χρόνια, οι εγκαταστάσεις παραγωγής του Competence Centre για την Παραγωγή Συστημάτων E-Drive θα επεκταθούν στο δεκαπλάσιο σε σχέση με το αρχικό μέγεθος: από 8.000 τετραγωνικά μέτρα το 2015 σε 80.000. Ο αριθμός των εργαζομένων θα αυξηθεί ανάλογα. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2020, το ανθρώπινο δυναμικό αυξήθηκε από 600 σε 1.000. Μεσοπρόθεσμα, μέχρι 2.000 άτομα θα εργάζονται στην παραγωγή των συστημάτων e-drive στη μονάδα του Dingolfing.

Εσωτερική παραγωγή μπαταριών υψηλής τάσης και ηλεκτροκινητήρες.

«Η μοναδική τεχνογνωσία μας στην παραγωγή μπαταριών υψηλής τάσης και ηλεκτροκινητήρων διασφαλίζει ότι η τεχνολογία μας είναι πάντα προηγμένη και μπορούμε να επιταχύνουμε την παραγωγή γρήγορα και συστηματικά, σύμφωνα με τη ζήτηση», εξήγησε ο Michael Nikolaides, επικεφαλής Σχεδιασμού και Κινητήρων Παραγωγής & Συστημάτων E-Drive. Το 25% των οχημάτων του BMW Group που πωλούνται στην Ευρώπη θα έχουν σύστημα ηλεκτροκίνησης μέχρι το 2021, με το ποσοστό αυτό να διαμορφώνεται στο 33% περίπου το 2025 και στο 50% το 2030. Μέχρι το 2023, το BMW Group θα προσφέρει στους πελάτες του 25 ηλεκτροκίνητα μοντέλα – περίπου τα μισά από τα οποία θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά.

Το BMW Group διαθέτει εκτενή εμπειρία και γνώση σε όλη την αξιακή αλυσίδα. Τόσο το νέο, ενιαίο σύστημα e-drive όσο και οι νέες μπαταρίες υψηλής τάσης εξελίχθηκαν εσωτερικά μέσα από τη στενή συνεργασία των τμημάτων εξέλιξης και παραγωγής. Η εταιρεία συγκεντρώνει στο Competence Centre Παραγωγής Συστημάτων E-Drive την τεχνογνωσία της στη στάνταρ, μαζική παραγωγή ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης, διασφαλίζοντας ότι μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα και αποδοτικά στη ζήτηση για ηλεκτροκίνητα οχήματα.

«Η εμπειρία μας από το ευέλικτο σύστημα παραγωγής για κινητήρες εσωτερικής καύσης μεταλαμπαδεύεται στο σχεδιασμό παραγωγής του συστήματος e-drive, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ανάλογα με τη ζήτηση για οχήματα BEV και PHEV. Με αυτό τον τρόπο, προσφέρουμε τη Δύναμη της Επιλογής (‘Power of Choice’) στους πελάτες μας», εξήγησε ο  Nikolaides. Το Competence Centre έχει επίσης τυποποιήσει την τεχνολογία παραγωγής μονάδων της νέας, πέμπτης γενιάς μπαταριών υψηλής τάσης, βελτιώνοντας τη διαδικασία σύμφωνα με την αυξανόμενη γκάμα ηλεκτροκίνητων μοντέλων και επιτρέποντας την παραγωγή διαφορετικών εκδόσεων στην ίδια γραμμή. Με αυτό τον τρόπο, η εταιρεία, όχι μόνο χαράσσει πορεία για την τεχνολογία παραγωγής, αλλά διασφαλίζει παράλληλα θέσεις εργασίας και βασικές δεξιότητες.

Το εργοστάσιο του Dingolfing μεταμορφώνεται για την  ηλεκτροκίνηση.

«Το εργοστάσιο του BMW Group στο Dingolfing αποτελεί το τέλειο παράδειγμα του τρόπου μεταμόρφωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας για την εποχή της ηλεκτροκίνησης. Έχουμε συγκεντρώσει τα πάντα κάτω από την ίδια στέγη: παραγωγή μπαταριών, ηλεκτροκινητήρων και ηλεκτροκίνητων οχημάτων», εξήγησε ο Christoph Schröder, επικεφαλής του εργοστασίου του BMW Group Plant στο Dingolfing. Σήμερα, περίπου το 10% των οχημάτων που παράγονται στο Dingolfing είναι ήδη ηλεκτροκίνητα. Με το λανσάρισμα της BMW iNEXT το 2021, το εργοστάσιο του Dingolfing θα μπορεί να κατασκευάζει πλήρως ηλεκτρικά οχήματα, plug-in υβριδικά και μοντέλα με κινητήρα εσωτερικής καύσης σε μία γραμμή. «Αυτό μας επιτρέπει να εφαρμόζουμε τη Δύναμη της Επιλογής (‘Power of Choice’) στην παραγωγή αυτοκινήτων», πρόσθεσε ο Schröder. Οι εξαιρετικά ευέλικτες δομές ωφελούν επίσης την επόμενη γενιά της BMW Σειράς 7, που θα κατασκευάζεται στο Dingolfing και θα κυκλοφορήσει στην αγορά σε βενζινοκίνητες, diesel, plug-in υβριδικές και – για πρώτη φορά – πλήρως ηλεκτρικές εκδόσεις.

Το Dingolfing διαθέτει πολυετή εμπειρία στην κατασκευή εξαρτημάτων για ηλεκτρικά οχήματα. Οι μπαταρίες υψηλής τάσης της BMW i3 κατασκευάζονται σε αυτή τη γραμμή από το 2013. Στο ίδιο εργοστάσιο κατασκευάζονται ηλεκτροκινητήρες από το 2015. Η πλειοψηφία των μπαταριών υψηλής τάσης και των ηλεκτροκινητήρων για όλα τα ηλεκτροκίνητα οχήματα του BMW Group προέρχονται από το Competence Centre Παραγωγής Συστημάτων E-Drive. Οι υπάρχουσες δομές μιας μεγάλης πρώην αποθήκης ανταλλακτικών του τμήματος aftersales logistics του BMW Group έχουν εκσυγχρονιστεί και χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό τα τελευταία χρόνια.

«Παράλληλα, έχουμε προωθήσει τη μακροπρόθεσμη αλλαγή δεξιοτήτων στο εργοστάσιο παρέχοντας τους εργαζόμενους στοχευμένη εκπαίδευση για νέα καθήκοντα και επεκτείνοντας την εξέλιξη στην ηλεκτροκίνηση ως ένα τομέα μελλοντικής δραστηριότητας», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εργαζομένων του Dingolfing, Stefan Schmid. «Περαιτέρω εκπαίδευση και εξειδίκευση είναι σημαντικά για μία επιτυχημένη μεταμόρφωση».

Παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής e  drive επικεντρωμένο στη Γερμανία.

Το BMW Group διαθέτει ένα εξαιρετικά ευέλικτο δίκτυο παραγωγής για ηλεκτρικά συστήματα κίνησης. Οι μπαταρίες υψηλής τάσης που απαιτούνται για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα προέρχονται από τα τρία εργοστάσια μπαταριών της εταιρείας στο Dingolfing, το Spartanburg (ΗΠΑ) και το Shenyang (Κίνα). Το BMW Group έχει επίσης τοπικοποιήσει την παραγωγή μπαταριών στην Ταϊλάνδη, Thailand, όπου συνεργάζεται με το Dräxlmaier Group.

Τα εργοστάσια του BMW Group στο Dingolfing και το Landshut παράγουν ηλεκτροκινητήρες. Το Battery Cell Competence Centre στο Μόναχο καλύπτει ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα κυψελών μπαταριών, από έρευνα & εξέλιξη μέχρι σύσταση και σχεδίαση μπαταριών, και δυνατότητα παραγωγής σε μεγάλη κλίμακα.

Τεχνολογία BMW eDrive 5ης γενιάς.

Την ημέρα των επίσημων εγκαινίων του, το Competence Centre ξεκίνησε επίσης την παραγωγή της πέμπτης γενιάς του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης. Αυτή η ενιαία μονάδα συνδυάζει τον ηλεκτροκινητήρα, το σύστημα μετάδοσης και τα ηλεκτρονικά ισχύος σε ένα κέλυφος. Υλικά που θεωρούνται σπάνιες γαίες δεν χρειάζονται πλέον. Το σύστημα κίνησης είναι συμβατό με όλες τις φιλοσοφίες οχημάτων και θα διατίθεται με διάφορα επίπεδα ισχύος για διαφορετικά μοντέλα. Η ενιαία σχεδίαση του συστήματος αυξάνει σημαντικά την πυκνότητα ισχύος.

Η 5η γενιά της τεχνολογίας BMW eDrive διαθέτει νέες και ισχυρότερες μπαταρίες υψηλής τάσης. Χάρη στην κλιμακούμενη αρθρωτή τους σχεδίαση, μπορούν να χρησιμοποιούνται ευέλικτα στην αντίστοιχη αρχιτεκτονική των οχημάτων και τα αντίστοιχα εργοστάσια παραγωγής. Το Competence Centre προετοιμάζει αυτή τη στιγμή την επιτάχυνση των νέων μπαταριών υψηλής τάσης.

Βιώσιμη, μακροπρόθεσμη προμήθεια υλικών.

Η βιωσιμότητα και η διασφάλιση της προμήθειας υλικών είναι σημαντικοί παράγοντες στην επέκταση της ηλεκτροκίνησης. Το BMW Group προμηθεύεται τις απαιτούμενες κυψέλες για την παραγωγή μπαταριών υψηλής τάσης από κορυφαίους προμηθευτές συστημάτων οι οποίοι τις κατασκευάζουν σύμφωνα με τις ακριβείς προδιαγραφές του BMW Group. Για τους ειδικούς προμηθειών του BMW Group, η ηθικά υπεύθυνη προέλευση και επεξεργασία πρώτων υλών ξεκινά από την αρχή της αξιακής αλυσίδας: Παρακολουθούν τις εφοδιαστικές αλυσίδες των κυψελών μπαταριών – μέχρι και τους τόπους εξόρυξης. Η συμβατότητα με περιβαλλοντικά πρότυπα και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πρωταρχικές προτεραιότητες.

Για τη νέα, 5η γενιά μπαταριών υψηλής τάσης, η εταιρεία έχει αναμορφώσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες της και θα προμηθεύεται απευθείας κοβάλτιο και λίθιο για κυψέλες μπαταριών από το 2020. Έτσι θα διασφαλίζεται πλήρης διαφάνεια για την προέλευση αυτών των δύο σημαντικών πρώτων υλών των μπαταριών. Οι συμβάσεις με προμηθευτές εγγυώνται επίσης τη διασφάλιση των προμηθειών μέχρι το 2025 και ακόμα περισσότερο. Μελλοντικά, το κοβάλτιο θα παρέχεται απευθείας από ορυχεία της Αυστραλίας και του Μαρόκου, ενώ το λίθιο θα έρχεται από Αυστραλία και άλλες χώρες.

Δελτίο Τύπου: BMW Hellas