Stellantis: Δημιουργώντας έναν παγκόσμιο ηγέτη στη βιώσιμη αυτοκίνηση

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το ξεκίνημα της Stellantis NV [STLA] (“Stellantis” ή “η Εταιρεία” ή “ο Όμιλος”), ενός παγκόσμιου ηγέτη για μια νέα εποχή βιώσιμης αυτοκίνησης, αφιερωμένου στο να παρέχει ελευθερία μετακινήσεων με συγκεκριμένες, προσιτές και αποδοτικές λύσεις, μοναδικά τοποθετημένες ώστε να εκμεταλλευτούν τις σημαντικές ευκαιρίες μιας παγκόσμιας βιομηχανίας, η οποία βρίσκεται σε μια γρήγορη και σημαντική αλλαγή.

Σχηματισμένη από το συνδυασμό δύο ομίλων με ισχυρή ιστορία και οικονομικά αποτελέσματα, η Stellantis είναι μια πραγματικά παγκόσμια εταιρεία με 400.000 ταλαντούχων, έμπειρων και πολυπολιτισμικών εργαζωμένων, οι οποίοι σχεδιάζουν, εξελίσσουν, κατασκευάζουν και διανέμουν οχήματα και λύσεις αυτοκίνησης σε όλο τον κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν στενά συνδεδεμένοι με τις κοινότητες όπου ζουν και εργάζονται.

Το 11μελες Διοικητικό Συμβούλιο ηγείται ο Πρόεδρος κ. John Elkann. Ο κ. Carlos Tavares από τη θέση του Chief Executive Officer ηγείται μιας από τις πιο έμπειρες και επιτυχημένες διοικητικές ομάδες της αυτοκινητοβιομηχανίας. Με δυνατές οργανωτικές ικανότητες και εστίαση στη συνεχή βελτίωση και καινοτομία, η Stellantis βρίσκεται στη σωστή θέση για να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία των μαρκών από τις οποίες αποτελείται, δημιουργώντας αξία για όλα τα μέλη της, ακολουθώντας μια κοινή αρχή: την αμφισβήτηση των καθιερωμένων.

Με μια περήφανη κληρονομία που εκτείνεται σε 125 χρόνια, η Stellantis είναι το «σπίτι» μια πλήρους σειράς ιστορικών μαρκών, οι οποίες άνοιξαν δρόμους και κυριάρχησαν στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Δημιουργημένες από οραματιστές που τις ενέπνευσαν με πάθος και ανταγωνιστικό πνεύμα, οι μάρκες καλύπτουν πλήρως τις κατηγορίες της αγοράς, από τα οχήματα πολυτελείας, μέχρι τα καθημερινά αυτοκίνητα, τα σκληροτράχηλα pick-up και SUV, τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, αλλά και μάρκες που εστιάζουν σε θέματα χρηματοδοτήσεων και υπηρεσιών after sales.

Η Stellantis διαθέτει ήδη ισχυρή παρουσία σε τρεις περιοχές – την Ευρώπη, τη Β. Αμερική και τη Λατινική Αμερική- ενώ διαθέτει δυναμική για εξέλιξη σε σημαντικές αγορές, όπως της Κίνας, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Ωκεανίας και την Ινδίας. Με βιομηχανική παρουσία σε 30 χώρες, η Εταιρεία έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει με αποδοτικό τρόπο τις προσδοκίες των καταναλωτών και να προσφέρει οχήματα και υπηρεσίες κορυφαίας ποιότητας σε περισσότερες από 130 χώρες.

Η Stellantis εκκινεί από μια ιδιαίτερα δυνατή θέση, με συμπαγή λειτουργικά έσοδα, τα οποία αντανακλούν την ηγετική θέση της Εταιρείας στη Β. Αμερική, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Η Εταιρεία στοχεύει να αυξήσει τις συνέργειες και τις οικονομίες κλίμακας, επενδύοντας σε πρωτοποριακές λύσεις για τους αγοραστές, με το στόχο των ετήσιων συνεργιών να είναι τα 5δις. ευρώ σε σταθερή βάση. Αυτές οι συνέργειες θα επιτευχθούν με την εφαρμογή έξυπνων στρατηγικών προμηθειών και επενδύσεων, βελτιστοποίηση των κινητήρων και πλαισίων, διαδικασίες αιχμής στην έρευνα και εξέλιξη, αλλά και την εστίαση στην αποδοτικότητα των μεθόδων παραγωγής. Οι συνέργειες δεν βασίζονται σε κλείσιμο εργοστασίων ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης.

Οι Εννέα Επιτροπές Διοίκησης, θα εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία από την πρώτη ημέρα λειτουργίας και περιλαμβάνουν τα τμήματα στρατηγικής απόδοσης του Ομίλου, παραγωγής, μαρκών και σχεδιασμού.

Οι μάρκες της Stellantis μπορούν με ένα ξεχωριστό τρόπο να προσφέρουν λύσεις αυτοκίνησης που ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες ανάγκες των πελατών, ενώ αυτοί αγκαλιάζουν την ηλεκτροκίνηση, τη συνδεσιμότητα, την αυτόνομη οδήγηση και το car sharing. Ενώ το κομμάτι της ηλεκτροκίνησης αναπτύσσεται, η Stellantis είναι ήδη σωστά τοποθετημένη προσφέροντας σήμερα 29 εξηλεκτρισμένα μοντέλα, ενώ στοχεύει να παρουσιάσει επιπλέον 10 μέχρι το τέλος του έτους.

Η Εταιρεία είναι σταθερά εστιασμένη στο να παίζει έναν ενεργά θετικό ρόλο στις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται, ενώ εργάζεται ώστε να πετύχει έναν μακροπρόθεσμο στόχο κλιματικής ουδετερότητας σε όλα τα προϊόντα, τις μονάδες παραγωγής και τις λοιπές εγκαταστάσεις της.

Ο κ. John Elkann δήλωσε σχετικά: «Δεν είναι σύμπτωση ότι η Stellantis γεννιέται ακριβώς τη στιγμή που ο κόσμος μας έχει ανάγκη ένα νέο είδος αυτοκινητοβιομηχανίας, το οποίο θα προσφέρει καθαρές και έξυπνες λύσεις που θα δίνουν την ελευθερία κίνησης σε όλους. Το μέγεθος και η παρουσία μας σε παγκόσμιο επίπεδο μας δίνει τα εφόδια για να επενδύσουμε σε καινοτόμες τεχνολογίες και κορυφαίες επιλογές για τους πελάτες μας. Είναι όμως η γεωγραφική και πολιτισμική ποικιλία της Stellantis, που από την πρώτη ημέρα θα αποτελεί το σημαντικότερο πλεονέκτημα μας. Είναι οι άνθρωποι μας που με την ενέργεια, τις γνώσεις και την συνεχή εστίαση τους, κάνουν τη Stellantis αυτό που είναι σήμερα. Και είναι αυτοί που  με την καθημερινή τους συνεισφορά θα χτίσουν μια ακόμα μεγαλύτερη Εταιρεία για αυτή τη νέα εποχή της αυτοκίνησης.»

Σχολιάζοντας την πρώτη ημέρα της Stellantis, ο κ. Carlos Tavares δήλωσε, «Αυτή είναι μια μεγάλη ημέρα. Έναν χρόνο αφού ανακοινώσαμε την πρόθεση μας, η Stellantis γεννήθηκε, παρά τις κοινωνικές και οικονομικές αναταράξεις λόγω της πανδημίας του COVID-19. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες τις ομάδες που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα, αλλά και όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι συνέχισαν τις δραστηριότητες μας αυτή την εξαιρετική χρονιά. Αυτό δείχνει την ευελιξία, τη δημιουργικότητα και την προσαρμοστικότητα της Εταιρείας μας. Παράλληλα αυτό δείχνει και την αποφασιστικότητα μας να έχουμε ηγετική θέση στην αυτοκινητοβιομηχανία, μέσα σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον. Η Stellantis είναι εστιασμένη «στο κυνήγι της τελειότητας» και την προστασία των εργαζομένων της.»

Η νέα εταιρεία έχει εισαχθεί από τις 18 Ιανουαρίου στο Euronext (Παρίσι) και το Borsa Italiana (Μιλάνο) και από τις 19 Ιανουαρίου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Τα αποτελέσματα του 2020 θα ανακοινωθούν στις 3 Μαρτίου, 2021.

Σχετικά με την Stellantis

Η Stellantis αποτελεί μια από τις ηγετικές αυτοκινητοβιομηχανίες και παρόχους λύσεων αυτοκίνησης, με σταθερό και καθαρό όραμα: να προσφέρει ελευθερία κινήσεων με καθαρές, προσιτές και αξιόπιστες λύσεις αυτοκίνησης. Παράλληλα με την πλούσια κληρονομιά του Ομίλου και την παγκόσμια παρουσία του, η μεγαλύτερη δύναμη του βρίσκεται στη βιώσιμη απόδοση του, την εμπειρία του και τα ταλέντα των υπαλλήλων του σε όλο τον κόσμο. Η Stellantis θα βασιστεί στην ευρεία λίστα μαρκών της, οι οποίες δημιουργήθηκαν από οραματιστές που τις ενέπνευσαν με πάθος και ανταγωνιστικό πνεύμα και ξεχώρισαν τόσο στους εργαζόμενους τους, όσο και στους αγοραστές. Η Stellantis στοχεύει να γίνει η καλύτερη, όχι απλά η μεγαλύτερη, ενώ παράλληλα θα δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τα μέλη της και τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Δελτίο τύπου