Γιατί υπάρχει ένα ενυδρείο στο εργοστάσιο της Jeep®;

Τι ρόλο μπορεί να έχει ένα ενυδρείο σε ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων; Όχι κάτι το ιδιαίτερο αν δει κανείς επιφανειακά το θέμα.

Η Jeep® όμως, αναζητώντας πάντα τρόπους να υποστηρίξει την προστασία του περιβάλλοντος βρήκε έναν ξεχωριστό τρόπο για να ευαισθητοποιήσει τους εργαζόμενους της για την προστασία των υδάτινων πόρων. Στη μονάδα παραγωγής στο Warren, στο Ντιτρόιτ των Η.Π.Α., η Fiat Chrysler Automobiles σταδιακά μείωσε τη χρήση χημικών, αλλά και τη χρήση νερού. Εκτός από το συνολικά χαμηλότερο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα του εργοστασίου, λόγω αυτών των ενεργειών, παράλληλα αυξήθηκε κατακόρυφα η δυνατότητα ανακύκλωσης του νερού που χρησιμοποιείται σε διάφορες φάσεις της παραγωγής.

Εκτός από τον προφανή αισθητικό ρόλο, το ενυδρείο στο εργοστάσιο της Jeep στο Warren των Η.Π.Α. εκτελεί και μια πολύ πιο ουσιαστική λειτουργία για το περιβάλλον.  

Για να γίνει εμφανές το κέρδος από αυτές τις πρακτικές, στην είσοδο του εργοστασίου δημιουργήθηκε ένα ενυδρείο χωρητικότητας 375 λίτρων, το οποίο τροφοδοτείται από το νερό που έχει πριν χρησιμοποιηθεί στη μονάδα παραγωγής. Το νερό δεν φαίνεται απλά καθαρό, αλλά είναι απολύτως κατάλληλο για να φιλοξενήσει μια πλούσια συλλογή ψαριών που απολαμβάνουν να βλέπουν οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες του εργοστασίου. Η περιοχή γύρω από το Warren περιβάλλεται από λίμνες και το ενυδρείο της Jeep αποτελεί μια πολύ καλή υπενθύμιση για το πόσο σημαντικό είναι οι βιομηχανικές δραστηριότητες να βρίσκονται σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Μονάδες της Fiat Chrysler Automobiles σε όλο τον κόσμο αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με στόχο να υποστηρίξουν την προστασία του περιβάλλοντος και τις τοπικές κοινότητες. Για παράδειγμα στη Βερόνα της Ιταλίας το εργοστάσιο της FCA που κατασκευάζει συστήματα μετάδοσης για τα Fiat 500X, 500L και Tipο, τα Jeep Renegade και Compass και την Alfa Romeo Giulietta δημιούργησε στους χώρους γύρω από τις εγκαταστάσεις του ένα πλούσιο οικοσύστημα με μεγάλη βιοποικιλότητα που επισκέπτονται εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι εργαζόμενοι και γενικότερα οι κάτοικοι της πόλης. Αντίστοιχα στις Ινδίες, η FCA ανέλαβε πρωτοβουλίες για την προστασία των υδάτινων πόρων και την παροχή ύδρευσης σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος η FCA βοήθησε 144 σχολεία στα οποία φοιτούν περισσότεροι από 18.700 μαθητές να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ύδρευσης που βελτίωσαν δραματικά τις συνθήκες υγιεινής.