Τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν στη νέα Skoda Octavia RS

Η Skoda συμπληρώνει το λανσάρισμα της 4ης γενιάς του best-seller της με την έναρξη διάθεσης της Octavia RS. Βενζινοκίνητες και πετρελαιοκίνητες εκδόσεις RS πλαισιώνουν στην κορυφή της γκάμας την plug-in υβριδική RS iV, των 245 PS (180 kW) η οποία είχε παρουσιαστεί πρώτη. Οι νέες εκδόσεις διαθέτουν κορυφαία επίπεδα ασφάλειας, νέα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, περισσότερη άνεση και σύγχρονες δυνατότητες συνδεσιμότητας. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν η Skoda δεν πρόσφερε ένα τόσο ευρύ portfolio εκδόσεων σε κάποιο μοντέλο της, ιδίως στην κορυφαία έκδοση RS.

Με συντελεστή οπισθέλκουσας Cd από 0,25, η Octavia RS είναι εξαιρετικά αεροδυναμική, με αποτέλεσμα πολύ χαμηλές εκπομπές CO2 και βέλτιστη κατανάλωση καυσίμου. Διατίθεται τόσο σε Grand Coupe όσο και Sportswagon φόρμα. Πολλά από τα μέρη του αμαξώματος έχουν βελτιστοποιηθεί αεροδυναμικά, όπως οι εισαγωγές αέρα στον εμπρός προφυλακτήρα, ο διαχύτης στο πίσω μέρος και η πίσω διακριτική αεροτομή της Grand Coupe. Επίσης, στην καλύτερη αεροδυναμική συμβάλλουν και οι ειδικά σχεδιασμένες ζάντες ελαφρού κράματος.

Ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση της Skoda Octavia RS σε bullet points.

Κινητήρες και πλαίσιο

  • Δυναμικοί, ισχυροί και αποδοτικοί κινητήρες προερχόμενοι από τη γενιά EVO.
  • Βενζίνη: 2.0 TSI 245 PS (180 kW) με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης και μπροστινή κίνηση. Κιβώτιο ταχυτήτων 6-τάχυτο χειροκίνητο ή αυτόματο 7-τάχυτο DSG. Τελική ταχύτητα 250 χλμ./ώρα, επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 6,7 δευτερόλεπτα (DSG).
  • Πετρέλαιο: 2.0 TDI 200 PS (147 kW) με τετρακίνηση ή μπροστινή κίνηση, με νέο πολύδισκο συμπλέκτη. Κιβώτιο ταχυτήτων 7-τάχυτο DSG. Τελική ταχύτητα 243 χλμ./ώρα, επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 6,8 δευτερόλεπτα (4×4)
  • Σπορ ανάρτηση με στάνταρ μικρότερη απόσταση από το έδαφος κατά 15 χιλιοστά, προαιρετικά διατίθεται με προσαρμοζόμενο έλεγχο πλαισίου (DCC – Dynamic Chassis Control).

Νέες τεχνολογίες και συστήματα υποβοήθησης

  • Ντεμπούτο στη Skoda Octavia RS: DSG με τεχνολογία shift-by-wire.
  • Στάνταρ προοδευτικό σύστημα διεύθυνσης για βέλτιστο χειρισμό και ακρίβεια.
  • Νέα συστήματα υποβοήθησης όπως τα Collision Avoidance Assist (Υποβοήθηση Αποφυγής Σύγκρουσης) και Turn Assist (Υποβοήθηση Στροφής) ενώ το Front Assist – συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων προστασίας πεζών και ποδηλατών Predictive Pedestrian and Cyclist Protection – προειδοποιεί οπτικοακουστικά καθώς και με μία απαλή επέμβαση στα φρένα για επικείμενες συγκρούσεις, ενώ αν είναι απαραίτητο επιβραδύνει το αυτοκίνητο. Επίσης, ανιχνεύει κινούμενα και ακίνητα οχήματα στο ρεύμα κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, καθώς και ποδηλάτες και άτομα που κινούνται μπροστά από αυτό.

Δυναμικό εξωτερικό design

  • Μάσκα και εξωτερικοί καθρέφτες σε γυαλιστερό μαύρο ως ιδιαίτερο αναγνωριστικό χαρακτηριστικό, στοιχεία που προσδίδουν χαρακτηριστική δυναμική παρουσία
  • Στάνταρ οι προβολείς full LED Matrix, τα πίσω φώτα LED με δυναμικά φλας, οι μαύρες ζάντες ελαφρού κράματος 18 ιντσών και οι κόκκινες δαγκάνες φρένων

Σπορ εσωτερικό

  • Εσωτερικό σε μαύρο σπορ design με σπορ καθίσματα και συνδυασμό όψης ανθρακονημάτων και επένδυσης Alcantara
  • Επανασχεδιασμένο δερμάτινο σπορ πολυλειτουργικό τιμόνι με τρεις ακτίνες και λογότυπο RS και, εάν το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με DSG, paddles.
  • Νέος κεντρικός αερόσακος ανάμεσα σε οδηγό και συνοδηγό για ακόμα μεγαλύτερη προστασία
  • Ψηφιακός πίνακας οργάνων Virtual Cockpit με στάνταρ σπορ διαμόρφωση και στάνταρ ο ψηφιακός βοηθός Laura.