ACEA: Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση χρειάζεται συνεργασία
Η ηλεκτροκίνηση έχει εισαχθεί για τα καλά στη ζωή των Ευρωπαίων – και όχι μόνο – οδηγών. Ωστόσο, βρισκόμαστε ακόμα σε μία μεταβατική περίοδο, κατά την οποία κάθε εμπλεκόμενος φορέας δρα κατά μόνας χωρίς τον απαραίτητο συντονισμό. Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση δεν μπορεί να καθοδηγηθεί μόνο από την αυτοκινητοβιομηχανία, προειδοποίησε ο πρόεδρος της ACEA.
«Η κλιματική αλλαγή είναι ένα πλανητικό πρόβλημα που απαιτεί μια παγκόσμια προοπτική». Αυτό τόνισε ο Λούκα ντε Μέο, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ACEA και του Ομίλου Renault, όσον αφορά την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα στις μεταφορές και την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης. Στη Σύνοδο Κορυφής του Διεθνούς Φόρουμ Μεταφορών (ITF), δήλωσε ότι μάλλον έχουμε ανάγκη από διαφορετικές προσεγγίσεις από περιοχή σε περιοχή του κόσμου. «Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, συχνά με παγκόσμιο αποτύπωμα και εύρος αγοράς, είναι σε καλή θέση να δουν ότι η προσέγγιση για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές θα πρέπει να είναι διαφορετική ανά περιοχή, απλώς και μόνο επειδή οι συνθήκες εκκίνησης είναι διαφορετικές. Δεν θα υπάρξει καμία ασημένια σφαίρα για να φέρει όλες τις αγορές παγκοσμίως στο ίδιο επίπεδο οικολογικής απόδοσης ταυτόχρονα».
Ο Λούκα ντε Μέο κατέστησε σαφή τη δέσμευση της αυτοκινητοβιομηχανίας για απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα. «Παγκοσμίως, οι κατασκευαστές οχημάτων και οι κατασκευαστές μπαταριών επενδύουν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια αυτή τη δεκαετία στη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα – ένα ποσό που είναι πολύ υψηλότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο».
Ωστόσο, αυτή η μετάβαση δεν μπορεί να καθοδηγηθεί μόνο από την αυτοκινητοβιομηχανία, υπογράμμισε. «Είναι ένα ομαδικό άθλημα που πρέπει να παίξουμε μαζί, δουλεύοντας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. Αυτό που χρειαζόμαστε από τους δημόσιους φορείς είναι να αναλάβουν την ευθύνη για την ενορχήστρωση των στρατηγικών των διαφορετικών παικτών: αυτοκινητοβιομηχανία, εξόρυξη, ενέργεια, βιομηχανία υποδομών».
Η συνεργασία μεταξύ χωρών και περιοχών του κόσμου είναι ένας ακόμη καίριος παράγοντας, ανέφερε, ζητώντας παγκόσμια σύμπραξη. «Χρειαζόμαστε ένα πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συνεργασία σε υψηλό επίπεδο, για να διασφαλίσουμε το εμπόριο, την ανταγωνιστικότητα, τις οικονομίες κλίμακας και κοινά πρότυπα. Αντιμέτωπος με τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται επειγόντως για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να εγκαταλείψει την οικονομική αποδοτικότητα που προσφέρει μια παγκόσμια και ανοιχτή αγορά. Και για αυτό χρειαζόμαστε αμοιβαιότητα, σεβασμό των πολυμερών κανόνων και ίσους όρους ανταγωνισμού».
Το θέμα της Συνόδου Κορυφής ITF 2023, που πραγματοποιήθηκε στη Λειψία της Γερμανίας, είναι η «Ενίσχυση βιώσιμων οικονομιών μέσω του οικολογικού χαρακτήρα των μεταφορών».