Andreas Sieben (BMW): «Διακρίνουμε περαιτέρω ανάπτυξη στην Ελλάδα και αναμένουμε νέα άνοδο τα επόμενα χρόνια»

Συνέντευξη: Γιάννης Χαλκιαδάκης

Στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ελλάδας, καθώς η οικονομία και η αγοραστική της  δύναμη συνεχίζουν να αυξάνονται, εστίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του BMW Group Hellas Andreas Sieben, επισημαίνοντας την ισχυρή αύξηση των πωλήσεων για τις μάρκες BMW, MINI και BMW Motorrad, από το 2020 και μετά, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον συντάκτη Γιάννη Χαλκιαδάκη.

Τον Οκτώβριο του 2003 ξεκίνησε η BMW Hellas τη διαδρομή της στην ελληνική αγορά, φέρνοντας στη χώρα, ποιοτικά μοντέλα αξιώσεων. Πιστεύεται πως υπάρχει χώρος για περισσότερη ανάπτυξη;

Ναι, διακρίνουμε περαιτέρω ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η οικονομία και η αγοραστική δύναμη γενικά συνεχίζουν να αυξάνονται και αυτό το βλέπουμε ξεκάθαρα στις παραγγελίες που λαμβάνουμε για τα οχήματά μας. Από το 2020 και μετά, καταγράφεται ισχυρή αύξηση των πωλήσεων για τις μάρκες BMW, MINI και BMW Motorrad. Αναμένουμε και νέα άνοδο τα επόμενα χρόνια και αισιοδοξούμε ότι θα φτάσουμε και σε επίπεδα προ κρίσης τουλάχιστον. Η μεγάλη ποικιλία ελκυστικών μοντέλων BMW και MINI που διαθέτουμε, σε συνδυασμό με μια πλήρη γκάμα συστημάτων μετάδοσης κίνησης (κινητήρες εσωτερικής καύσης, ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά) σε όλες τις κατηγορίες, έχουν τη δυναμική για να φέρουν στο BMW Group Hellas υψηλότερα ρεκόρ πωλήσεων το 2024.

 Τον Ιανουάριο μας παρουσιάσατε τη νέα BMW Σειρά 7, που οδηγεί την πολυτελή κατηγορία σε μία νέα εποχή. Μετά από εννέα μήνες, ποια είναι τα μηνύματα σε αυτή την κατηγορία;

Η Σειρά 7 αποτελεί τη ναυαρχίδα της γκάμας των μοντέλων BMW, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην κατηγορία στην οποία ανήκει, αλλά κυρίως γιατί το τεχνολογικό της υπόβαθρο εισήγαγε σημαντικές καινοτομίες, τόσο όσον αφορά στα συστήματα άνεσης και ασφάλειας, αλλά και στον τομέα της συνδεσιμότητας. Όπως γνωρίζετε, η συγκεκριμένη κατηγορία μοντέλων απευθύνεται σε ένα ιδιαίτερο και απαιτητικό κοινό, ωστόσο πολύ περιορισμένο στην Ελληνική αγορά. Παρ’ όλα αυτά, η νέα Σειρά 7 με την πληθώρα των εκδόσεων που διαθέτει, η οποία απαρτίζεται από εκδόσεις βενζίνης και diesel, plug-in υβριδικές και αμιγώς ηλεκτρικές, προσφέρει πληθώρα επιλογών και ικανοποιεί όλες τις ανάγκες αυτού του τόσο απαιτητικού κοινού.

Πέρυσι είχαμε τη τρίτη γενιά της BMW X1, με την εντυπωσιακή σχεδίαση και ψηφιοποίηση και, για πρώτη φορά, ένα πλήρως ηλεκτρικό σύστημα κίνησης. Πως κινήθηκε στην εγχώρια αγορά;

Η νέα BMW X1 αποτελεί την απόλυτη επιτυχία στην Ελληνική αγορά και το best seller μοντέλο της μάρκας και της κατηγορίας. To ήδη δημοφιλέστερο premium SAV τα προηγούμενα χρόνια, μπορούμε να πούμε ότι έχει γίνει… viral στη χώρα μας, αποτελώντας την καλύτερη επιλογή στην κατηγορία, είτε μιλάμε για τις εκδόσεις με κινητήρες βενζίνης-diesel ή για τις Plug-in υβριδικές και ηλεκτρικές εκδόσεις. Η γκάμα των ηλεκτρικών εκδοχών της νέας BMW X1 συμπληρώθηκε πρόσφατα από την εισαγωγική έκδοση eDrive20, η οποία πιστεύουμε ότι θα βελτιώσει περαιτέρω την πολύ καλή -μέχρι σήμερα- πορεία του ηλεκτρικού μας μοντέλου, από την κορυφαία έκδοση xDrive30.

 Μας παρουσιάζετε το νέο MINI Countryman, το μεγαλύτερο ΜΙΝΙ που σχεδιάσατε ποτέ και το νέο Αμιγώς Ηλεκτρικό MINI Cooper. Που κυμαίνονται οι πωλήσεις των μοντέλων αυτών;

Η MINI σημειώνει και φέτος υψηλές επιδόσεις στην Ελληνική αγορά και το σερί της Βρετανικής μάρκας συνεχίζεται. Για τρίτη συνεχή χρονιά, καταγράφουμε από τα μεγαλύτερα μερίδια παγκοσμίως στην κατηγορία των πολυτελών αυτοκινήτων και παρουσιάζουμε θεαματική αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτροκίνητων μοντέλων (BEV και PHEV). Το αμιγώς ηλεκτρικό ΜΙΝΙ Cooper SE συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του, καθώς συνδυάζει διασκεδαστική οδήγηση με αίσθηση go-kart χωρίς εκπομπές ρύπων σε αστικό περιβάλλον.

Αξίζει να αναφερθεί ότι 1 στα 3 τρίθυρα MINI Hatch που πωλούνται στην Ελλάδα είναι ηλεκτρικό. Αντίστοιχα, στην κατηγορία των πολυτελών SAV, το περιπετειώδες ΜΙΝΙ Countryman απολαμβάνει υψηλή ζήτηση. Πρόσφατα αποκαλύψαμε τη νέα οικογένεια μοντέλων ΜΙΝΙ που μεταφέρει τη διασκεδαστική οδήγηση, την εμπειρία χρήστη και το υψηλό αίσθημα ευθύνης της μάρκας σε μια νέα εποχή. Το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό MINI Cooper και το νέο MINI Countryman θα ξεκινήσουν ένα νέο κεφάλαιο στην επιτυχημένη ιστορία της μάρκας από τις αρχές του επόμενου έτους.

Πόσο ικανοποιημένος είστε από τις πωλήσεις και τη πορεία των ηλεκτρικών μοντέλων στην Ελλάδα. Θα μπορούσαν να πήγαιναν καλύτερα;

Τα ηλεκτρικά μοντέλα παρουσιάζουν χρόνο με το χρόνο αυξημένη διείσδυση στην Ελληνική αγορά και η πορεία τους -τηρουμένων των αναλογιών- μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη. Ήδη, το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών μοντέλων φτάνει το 5%, όταν πέρυσι ήταν στο 2,7%.  Έχουμε, βέβαια, αρκετό δρόμο μπροστά μας, ώστε το μερίδιο των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων να αυξηθεί περεταίρω και αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, οι οποίοι δεν έχουν να κάνουν με την προσφορά των αυτοκινήτων.

Πιο συγκεκριμένα, πιστεύω ότι η γρήγορη ανάπτυξη του δημοσίου δικτύου φόρτισης, η οποία ήδη συντελείται και ιδιαίτερα του δικτύου ταχυφορτιστών, θα συμβάλει στην αύξηση της διείσδυσης των ηλεκτρικών μοντέλων, αλλά αυτό θα συμβεί κυρίως με τη συνέχιση της επιδότησης των ηλεκτρικών οχημάτων από την Πολιτεία, μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Η BMW διαθέτει ήδη μια πλήρη γκάμα 7 ηλεκτρικών μοντέλων και μάλιστα σε 15 διαφορετικές εκδοχές, πρακτικά σε όλες τις κατηγορίες που διαθέτει μοντέλα, από αυτή της BMW X1 και πάνω. Το 2023, οι πωλήσεις ηλεκτρικών μας μοντέλων θα «κλείσουν» με αύξηση που θα ξεπεράσει το 100% σε σχέση με το 2022 και το 2024 αναμένουμε περαιτέρω αύξηση των πωλήσεών μας.

Αναλάβατε εδώ και τρία χρόνια την εταιρεία στην Ελλάδα, έχοντας να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες του covid, αλλά και τις διάφορες τοπικές καταστάσεις. Ποια τα σημερινά συναισθήματα σας;

 Όντως, υπήρξαν αρκετές προκλήσεις, αλλά το καλό είναι ότι εξακολουθούσαμε να έχουμε σταθερή αύξηση στις πωλήσεις των οχημάτων μας, γεγονός που ενίσχυε τη θέση μας. Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η αστάθεια και τα ακραία γεγονότα στον κόσμο. Υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στην προμήθεια υλικών στην παραγωγή και στον τομέα logistics. Δυστυχώς, δεν είμαστε πάντα σε θέση να παρέχουμε τα οχήματα στους πελάτες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μερικές φορές πρέπει να τους ζητήσουμε να δείξουν υπομονή.

Εκτός από τις δυσκολίες χωρητικότητας στις θαλάσσιες μεταφορές, βρεθήκαμε επίσης αντιμέτωποι με ειδικές καταστάσεις στην Ελλάδα. Από τη μία τα πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα, από την άλλη η τεράστια αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα μας. Είμαστε σίγουροι ότι η κατάσταση θα καλυτερεύσει, καθώς έχουμε ήδη καταφέρει να βελτιώσουμε κάποιες διαδικασίες. Γενικά, είμαι πολύ αισιόδοξος, βλέποντας ότι μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις τοπικές ανάγκες με όλο και μεγαλύτερη επιτυχία. Φέτος καταφέραμε να ξεχωρίσουμε από τους ανταγωνιστές μας, γεγονός που μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση και δείχνει ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.