Ηλεκτρικό χειρόφρενο: Ναι ή όχι;
Της Σταυρούλας – Ζωής Βλαχοπούλου
Όλοι έχουμε υπάρξει στη δύσκολη θέση να χρησιμοποιήσουμε τους μύες μας για να «λύσουμε» ένα χειρόφρενο. Ωστόσο, οι εταιρείες που επιλέγουν μηχανικό χειρόφρενο για τα μοντέλα τους είναι μετρημένες στα δάχτυλα με τους περισσότερους κατασκευαστές να υποστηρίζουν πια το ηλεκτρικό χειρόφρενο. Ταιριάζει περισσότερο με τα νέα δεδομένα της αυτοκίνησης αλλά και τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, δεν απαιτεί πολλές ρυθμίσεις, ενώ αμέσως δημιουργεί χώρο στην καμπίνα, ζήτημα βασικό για τους σχεδιαστές των σύγχρονων αυτοκινήτων.
Θετικά
Στα θετικά χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού χειρόφρενου σίγουρα θα συμπεριλάβουμε την απελευθέρωση χώρου. Αντί για έναν τεράστιο λεβιέ ανάμεσα στα δύο καθίσματα τώρα βρίσκουμε έναν διακριτικό διακόπτη.
Συνεχίζουμε με την ευκολία στη χρήση, καθώς μιλάμε μόνο για το πάτημα ενός κουμπιού για την ενεργοποίηση ή την απενεργοποίηση του, αν το αυτοκίνητο δεν έχει προλάβει να «διαβάσει» τη σκέψη μας και να το πράξει από μόνο του. Μην ξεχνάμε εδώ, τη δυσκολία που προαναφέρθηκε να «λύσουμε» το χειρόφρενο όταν αυτό έχει «δεθεί» πολύ ψηλά. Εάν το όχημα ακινητοποιηθεί, θα λυθούν οι ζώνες ασφαλείας και θα ανοίξει η πόρτα, το ηλεκτρικό χειρόφρενο θα ενεργοποιηθεί αυτόματα και έτσι ο οδηγός δεν χρειάζεται να ζει με τον φόβο ότι μπορεί να δει το αυτοκίνητό του να τσουλάει ανεξέλεγκτα σε μία κατηφόρα.
Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης στην ανηφόρα, ή πιο απλά Hill Start Assist. Το ηλεκτρικό χειρόφρενο έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει πότε το όχημα βρίσκεται σε μεγάλη κλίση κι έτσι ενεργοποιείται όταν το αυτοκίνητο ετοιμάζεται να ξεκινήσει την κίνησή του στην ανηφόρα, εμποδίζοντας την ακούσια κύλιση προς τα πίσω.
Εξίσου αξιοσημείωτο είναι το φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης. Με τα έως τώρα δεδομένα σε περίπτωση ανάγκης οι οδηγοί μπορούσαν να σηκώσουν το χειρόφρενο με ελαφριές κινήσεις ώστε να μην μπλοκάρουν οι τροχοί και σε συνδυασμό με το κατέβασμα των σχέσεων να ακινητοποιήσουν το όχημά τους. Πλέον ο οδηγός πατώντας το κουμπί, επιτρέπει στο σύστημα να συνδυαστεί με το ABS και να φρενάρει το όχημα χωρίς να μπλοκάρουν οι τροχοί, αυξάνοντας σημαντικά το επίπεδο της ασφάλειας.
Και σαφώς, έτσι, δίνεται ένα τέλος στα επικίνδυνα «παιχνίδια». Πόσοι από τους νέους οδηγούς δεν έχουν γοητευτεί από τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι οδηγοί των αγώνων ράλι ή από τους κασκαντέρ που εμφανίζονται στις σκηνές καταδίωξης των ταινιών και θα ήθελαν να τους αντιγράψουν; Με το ηλεκτρικό χειρόφρενο αποχαιρετάμε τα λεγόμενα «drifts» και επανερχόμαστε στην ασφαλή οδήγηση.
Αρνητικά
Όπως όμως σε κάθε νόμισμα υπάρχουν δύο όψεις, έτσι κι εδώ. Το ηλεκτρικό χειρόφρενο κάνει δύσκολο το σπρώξιμο ενός αυτοκίνητου που έχει μείνει στη μέση του δρόμου. Στην περίπτωση αυτή, ο οδηγός θα πρέπει να ανατρέξει στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή και να εντοπίσει τον τρόπο με τον οποίο θα το απενεργοποιήσει και θα του επιτραπεί να σπρώξει το όχημά του για μερικά μέτρα.
Επιπλέον, πρόκειται για ένα πολύπλοκο σύστημα. Σε αντίθεση με το μηχανικό χειρόφρενο, όπου όλη η «δουλειά» συμβαίνει με το σταμάτημα στα τακάκια που έχε ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα των τροχών, στο ηλεκτρικό χειρόφρενο η δουλειά γίνεται από ένα ή δύο ηλεκτρικά μοτέρ τα οποία ενεργοποιούνται με το πάτημα του κουμπιού. Αυτό συνεπάγεται περισσότερα εξαρτήματα και περισσότερες πιθανότητες αποτυχίας κάποιου από αυτά. Ως αποτέλεσμα προκύπτουν και η απαιτητική διάγνωση κι επισκευή άρα και μεγαλύτερο κόστος για να λυθεί ένα τυχόν πρόβλημα. Ταυτόχρονα, το παραπάνω σύστημα αποτρέπει τους οδηγούς που πειραματίζονταν να επεξεργαστούν το αυτοκίνητό τους, καθώς χρειάζεται πια το χέρι ενός εξειδικευμένου μηχανικού για να το επισκευάσει.
Συνεπώς, το ηλεκτρικό χειρόφρενο παρουσιάζει τόσο πλεονεκτήματα, όσο και μειονεκτήματα. Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, όπως και με κάθε νέο σύστημα που αποκαλύπτεται, χρειάζεται χρόνος για να δοκιμαστεί και να εδραιωθεί. Κι εδώ είμαστε για να δούμε τη συνέχεια των εξελίξεων.