ΚΤΕΟ: Κάθε πότε ελέγχω το αυτοκίνητό μου;

Ο τεχνικός έλεγχος, στο σωστό περιθώριο του χρόνου, στα ΚΤΕΟ, θα λέγαμε πως είναι μία από τις σημαντικότερες κινήσεις που υποχρεούνται να κάνουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων.

Πολλές φορές ο παραπάνω έλεγχος προκαλεί απορίες και σύγχυση, ενώ μπορεί να αποφέρει σοβαρό κόστος στους ιδιοκτήτες, εάν δεν προσέλθουν εγκαίρως στα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων.

Συγκεκριμένα, γίνεται κατανοητό ότι αρκετοί ιδιοκτήτες νέων οχημάτων, δε γνωρίζουν πότε πρέπει να περάσουν για πρώτη φορά το αυτοκίνητό τους από το ΚΤΕΟ.

Η απάντηση είναι απλή.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλα τα νέα επιβατικά Ι.Χ. οχήματα περνούν για πρώτη φορά από ΚΤΕΟ όταν συμπληρώνουν 4 έτη από την ημερομηνία έκδοση της πρώτης άδειας κυκλοφορίας. Εάν, για παράδειγμα, στην άδεια κυκλοφορίας ενός Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου, αναγράφεται ότι έχει ταξινομηθεί την 1η Ιουνίου 2023, ο πρώτος τεχνικός έλεγχος θα πρέπει να γίνει έως την 1η Ιουνίου 2027.

Μετά τον πρώτο έλεγχο, όλα τα αυτοκίνητα θα πρέπει να περνούν από ΚΤΕΟ

Διαφορετική διαδικασία ισχύει για τα TAXI, τα επαγγελματικά οχήματα, μεικτού βάρους έως 3,5 τόνους και φυσικά τα βαρέως τύπου οχήματα, όπου ο τεχνικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας.

Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ως προς την τήρηση της προβλεπόμενης προθεσμίας. Παρέχεται η δυνατότητα παράτασης μιας εβδομάδας, από την εκπνοή της προθεσμίας, για να κλειστεί το ραντεβού στο ΚΤΕΟ, χωρίς πρόστιμο, ενώ περαιτέρω καθυστέρηση θα επιβαρύνει την τσέπη του ιδιοκτήτη, ανάλογα με το χρόνο αυτής.

Πολύ χειρότερο είναι το ενδεχόμενο επιβολής διοικητικού πρόστιμου, ύψους 150 ευρώ, που βεβαιώνεται από την Εφορία, για όσους αμελήσουν να περάσουν το αυτοκίνητό τους από το ΚΤΕΟ, μετά την παρέλευση έξι μηνών από την καταληκτική ημερομηνία. Και ακόμα χειρότερα, εάν η παράβαση βεβαιωθεί σε έλεγχο της Τροχαίας, όπου τα πρόστιμα αγγίζουν τα 400 ευρώ.

Κάρτα καυσαερίων

Όσον αφορά την κάρτα καυσαερίων, που επίσης είναι υποχρεωτική, για κάθε ιδιοκτήτη Ι.Χ. οχήματος, αυτή εκδίδεται σε ετήσια βάση από τα ΚΤΕΟ ή από τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία. Το κόστος κυμαίνεται στα 10-12 ευρώ, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι με τη διενέργεια του τεχνικού ελέγχου, ο ιδιοκτήτης καλύπτεται και για την κάρτα καυσαερίου. Δηλαδή, τη χρονιά που περάσει το αυτοκίνητό του από ΚΤΕΟ, δεν χρειάζεται να κάνει διπλή διαδικασία.