Δείτε το ταχύτερο τρακτέρ στον πλανήτη με 1000 ίππους (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ρεκόρ για το ταχύτερο τρακτέρ στον κόσμο είναι ένα πολύ ιδιαίτερο βραβείο. Πίσω στο 2018, το Top Gear έκανε πρώτο ένα παγκόσμιο ρεκόρ σε αυτόν τον κλάδο με 140,44 χλμ./ώρα, στο Bruntingthorpe Proving Ground στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό το καλοκαίρι, ο οδηγός αγώνων και ο παρουσιαστής Guy Martin, έσπασε αυτό το ρεκόρ με έναν τρακτέρ JBL Fastrac 8000, τροποποιημένο  για να φτάσει 166.72 χλμ./ώρα, στο αεροδρόμιο Elvington του Yorkshire. Αυτό δεν ήταν αρκετό για τη βρετανική εταιρεία και ο Martin με την ομάδα της JBL αποφάσισαν να προσπαθήσουν να φτάσουν ακόμα υψηλότερες ταχύτητες.

Στις 23 Οκτωβρίου, επέστρεψαν στο Elvington και ο Martin κατέγραψε μια μέση ταχύτητα 217.570 χλμ./ώρα ενώ σε άλλη προσπάθεια κατάφερε να πιάσει ταχύτητα 247,35 χλμ.ώρα. Η μέση ταχύτητα όμως είναι αυτή που καταγράφεται ως παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για το ταχύτερο τρακτέρ στον πλανήτη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, για ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας, το Guinness παίρνει τη μέση ταχύτητα δύο διαδοχικών διαδρομών σε αντίθετες κατευθύνσεις για να υπολογίσει μεταβλητές συνθήκες όπως ο άνεμος ή η κλίση του δρόμου.

Το τρακτέρ της JCB που χρησιμοποιήθηκε για το νέο ρεκόρ ταχύτητας τροφοδοτείται από έναν πετρελαιοκινητήρα 7,2 λίτρων, ο οποίος τροποποιήθηκε για να αποδώσει περίπου 1.000 ίππους και ροπή 2.500 Νm. Το αρχικό κιβώτιο ταχυτήτων CVT (αυτόματο) αντικαταστάθηκε από ένα έξι ταχυτήτων και προστέθηκε επίσης μια μικρότερη, ελαφρύτερη και πιο αεροδυναμική καμπίνα.

“Δεν το νιώθεις σαν τρακτέρ. Από το εξωτερικό, μοιάζει με τρακτέρ, αλλά στην οδήγηση δεν έχει καμία σχέση “, είπε ο Martin