H «Αττικό Μετρό» αλλάζει όνομα
Σε Ελληνικό Μετρό ΑΕ μετονομάστηκε και επίσημα η Αττικό Μετρό, καθώς εγκρίθηκε η αλλαγή από το ΓΕΜΗ και στις 25/5 το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε για πρώτη φορά ως Ελληνικό Μετρό. Έτσι, πλέον, θα ενσωματώνεται ο πανελλαδικός ρόλος της Αττικό Μετρό ως φορέας υλοποίησης έργων Μετρό, lightrail και Τραμ σε όλη την επικράτεια. Ύστερα,λοιπόν, από 32 χρόνια λειτουργίας ως Αττικό Μετρό – ιδρύθηκε το 1991 – η εταιρεία πλέον ονομάζεται Ελληνικό Μετρό.
H Αττικό Μετρό ΑΕ είναι εταιρεία δημοσίου συμφέροντος, με υψηλής επιστημονικής κατάρτισης προσωπικό, η οποία με ακριβή σχεδιασμό και μεθοδική δουλειά φέρνει εις πέρας την ανάπτυξη του δικτύου του Μετρό της Αθήνας. Σήμερα, οι δύο Γραμμές του Μετρό της Αθήνας έχουν συνολικό μήκος περίπου 59,7 χλμ και 40 σύγχρονους σταθμούς (συμπεριλαμβανομένων των 4 Σταθμών καθώς και τα 20,7 χλμ. γραμμής του προαστιακού από τον σταθμό Δουκίσης Πλακεντίας προς Αεροδρόμιο) και εξυπηρετούν 938.000 επιβάτες.
Ακόμη, η Γραμμή 1 του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου Αθηνών-Πειραιώς (ΗΣΑΠ) εξυπηρετεί αντίστοιχα περισσότερους από 460.000 επιβάτες. Έτσι -μαζί με το Τραμ και τον Προαστιακό- το Μετρό γίνεται αρωγός στη δημιουργία ενός σύγχρονου συγκοινωνιακού δικτύου και στην εξέλιξη της ποιότητας ζωής στην περιοχή της Αθήνας.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι, χάρη στην κατασκευή του Μετρό της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανασκαφή στην Πρωτεύουσα (79.000 τ.μ.) η οποία έφερε στο φως περισσότερα από 50.000 αρχαιολογικά ευρήματα από την νεολιθική περίοδο έως την σύγχρονη εποχή.
Το όνομα «Ελληνικό Μετρό»
Όσον αφορά το όνομα που θα πάρει, «Ελληνικό Μετρό», το είχε ανακοινώσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Έχοντας επισκεφτεί το έργο του Μετρό στη Θεσσαλονίκης, κάνοντας μάλιστα και μία δοκιμαστική διαδρομή προς το αμαξοστάσιο της Πυλαίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τη σχετική ανακοίνωση.
Όπως αναφέρει το athenstransport η αλλαγή του ονόματος της εταιρείας ήταν μακροχρόνια επιθυμία των φορέων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αποδοκίμαζαν το γεγονός ότι την επίβλεψη του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης έχει ένας φορέας με όνομα που συνειρμικά παραπέμπει στην πρωτεύουσα.
Μάλιστα, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μετονομασία της εταιρείας, η οποία, όπως τονίστηκε, «ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα των πολιτών της Θεσσαλονίκης και αποτελεί δικαίωση για την ΕΒΕΘ».